Tänään tv:ssä: Naistenmiehestä kertova vuoden 2005 elokuva on kulttiohjaajan suurin kaupallinen menestys

Tänään nähdään televisiossa vuonna 2005 valmistunut Broken Flowers.

27.2.2018 05:05

Cannesin festivaalin Grand Prix -palkinnon voittanut elokuva on kulttiohjaaja Jim Jarmuschin suurin kaupallinen menestys.

Bill Murrayn esittämällä, kuudenkympin korville ikääntyneellä Don Johnstonilla ei ole pahemmin tulevaisuuden suunnitelmia. Hän on rikastunut nuorempana tietokonealalla ja ollut varsinainen naistenmies. Vieläkin hän elää ihmissuhteissaan kuin olisi sinkku, mikä saakin elokuvan alussa senhetkisen tyttöystävän (Julie Delpy) pakkaamaan kamansa ja häipymään. Lähdön yhteydessä eteisen lattialta löytyy nimetön kirje, joka ilmoittaa, että Donilla on poika, josta tämä ei ole ollut tietoinen. Nyt täysi-ikäinen poika on lähtenyt omille teilleen ja on mahdollisesti etsimässä isäänsä.

Don itse ei pahemmin kiinnostu pohtimaan kirjeen merkitystä, mutta hänen itseään amatöörisalapoliisina pitävä naapurinsa Winston (Jeffrey Wright) ottaa tehtäväkseen selvittää kirjeen lähettäjä. Hän kokoaa Donin avustuksella listan tämän vielä elossa olevista entisistä tyttöystävistä, selvittää heidän asuinpaikkansa ja tekee Donille jopa valmiin matkasuunnitelman. Lähinnä naapurinsa mieliksi Don lähtee muistojen matkalle kohdaten hyvin erilaisiin olosuhteisiin päätyneitä ex-tyttöystäviään. Tapaamiset kertovat, millaista Doninkin elämä voisi olla nyt, jos hän olisi jäänyt yhteen jonkun heilansa kanssa.

Jim Jarmusch pitää vaihteen alhaisena. Koko elokuvan sävy on hyvin hidas ja hillitty. Murray ja hänen hienot vastanäyttelijättärensä – Sharon Stone, Frances Conroy, Jessica Lange ja Tilda Swinton – saavat kuitenkin elokuvan hiljaisen pinnan alle kuhinaa.

Broken Flowers poimii merkityksensä siitä, mitä ei sanota tai tapahdu – ei henkilöidensä vuorovaikutuksesta. Potentiaaliset elämänkohtalot eivät välttämättä olisi parempia kuin Donin toteutunut elämä, mutta niiden erilaisuus nostaa pintaan ajatuksen siitä, onko hän oikeasti tilanteeseensa tyytyväinen. Donin matka menneisyyteen saa hänet näkemään tulevaisuuden uudella tavalla – tai sitten ei.

Broken Flowers esitetään Hero-kanavalla tiistaina 27.02.2018 klo 21.00. Katso traileri alta.

Lisää luettavaa