Tänään tv:ssä: Olivatko kriitikot aikoinaan väärässä tästä Spede-elokuvasta? Vesa-Matti Loiri nähdään useammassakin roolissa

Mielikuvituksellista hölmöilyä.

18.9.2022 08:00

Spede Pasasen kirjoittama ja ohjaama Koeputkiaikuinen ja Simon enkelit valmistui vuonna 1979.

Se on mielikuvituksellinen hölmöily, joka kertoo laboratoriossa syntyneestä miehestä ja hänen seikkailuistaan kaksoisolentojen, konnien, etsivien ja kauniiden naisten parissa.

Spede esittää itse pääosaa kaksoisroolissa. Vesa-Matti Loiri nähdään useammassakin roolissa. Elokuvan nimi on viittaus tuona aikana suositutuun Charlien enkelit -televisiosarjaan. Simo Salminen esittää elokuvassa salapoliisia, jonka sihteeri toimiihänen apulaisenaan.

Koeputkiaikuinen oli tuon ajan Spede-tuotannoksi harvinainen värielokuva.

Arviot olivat elokuvan ilmestyessä murskaavia, mikä oli tyypillistä Speden elokuville.

”Elokuvaa katsoessa tulee pakostakin mieleen lasten ja koululaisten tekemät harrastefilmit”, kirjoitti Helsingin Sanomien kriitikko Mikael Fränti.

Sittemmin Koeputkiaukuinen on saanut jopa kehuja kriitikoilta. Esimerkiksi Elokuvauutiset-sivuston arvostelija oli vuonna 2008 julkaistussa arviossa sitä mieltä, että se on ”varsin erinomainen saavutus”, jossa ”tällä kertaa kaikki toimii”.

Koeputkiaikuinen ja Simon enkelit esitetään Subilla sunnuntaina 18.09.2022 klo 21.00. Elokuvan voi katsoa myös MTV Katsomosta.

Lisää luettavaa