Tänään tv:ssä: Onko tämä tunnettujen supersankarien viimeinen taistelu? Näin meille väitettiin vuonna 2006

IMDb-arvosana 6,7.

X-Men-elokuvasarjan kolmannessa elokuvassa Viimeinen kohtaaminen (2006) tiedemiehet ilmoittavat kehittäneensä rokotteen, joka ”parantaa” x-geenin toisinaan ulkoisestikin muuttamat mutantit tavallisiksi, supervoimattomiksi ihmisiksi. Se jakaa mutantit kahtia.

Osa vastustaa ajatustakin parantamisesta, koska ei tunne itseään sairaaksi. Toiset kaipaavat mahdollisuutta päästä eroon yhteiskunnan syrjinnästä tai pitävät voimiaan muuten esteenä normaalille elämälle.

Edellisessä elokuvassa valtavan tekojärven vesimassojen alle ilmeisesti kuollut Jean Grey (Famke Janssen) alkaa osoittaa selkeitä elonmerkkejä. Hän ei ole ainoastaan elossa, vaan hänen telepaattiset ja telekineettiset voimansa ovat kasvaneet lähes rajattomiksi.

Yksittäiset yhteenotot eskaloituvat lopussa suureen taistoon, jossa kourallinen X-Menin jäseniä joutuu valitsemaan puolensa mutanttien ja ihmisten rintamissa.

Käsikirjoituksessa on ensimmäisen elokuvan tapaan mutanttien motivaatioita koskevia ongelmia. Magneto ja hänen joukkonsa halutaan esittää rotuennakkoluuloisina kiihkoilijoina, mutta toisaalta heidän pelkonsa osoitetaan oikeutetuiksi melkein alkumetreillä.

Käsiteltävät teemat ovat niin mittavia, että tarinan on pakko vähän väliä pistää moni runsaista ja uskomattoman voimakkaista hahmoistaan toimettomana sivuun seisoskelemaan, jotta jotain juonensäiettä saadaan kuljetettua eteenpäin.

Brett Ratner (Rush Hour, Punainen lohikäärme) ohjaa epätasaisesti. Monet kohtaukset ovat vaikuttavia, esimerkiksi Enkelin (Ben Foster) ja tämän suhtautumisen voimiinsa esittelevä kohtaus on sekä ilkeä että liikuttava. Wolverinen (Hugh Jackman) ja Stormin (Halle Berry) tutkimusmatka sumuisen järven rannalle on hienon tunnelmallinen.

Mitä pitemmälle elokuva ehtii, sitä kiireisemmän oloiseksi se kuitenkin muuttuu. Monien teemojen käsittely jää kesken, ja useat kohtaukset suorastaan huutavat laajennettuja versioita.

X-Men: Viimeinen kohtaaminen esitetään Subilla tiistaina 06.04.2021 klo 21.00. Toinen esitys torstain ja perjantain välisenä yönä 09.04.2021 klo 00.20. Katso traileri alta.

YouTube video