Tänään tv:ssä: Sean Connery ehkä tunnetaan Bondina, mutta rooli tässä rikosleffassa on hänen uransa paras

Tänään nähdään televisiossa vuonna 1987 valmistunut Lahjomattomat.

3.6.2017 07:57

Lahjomattomat perustuu todellisiin henkilöihin ja tapahtumiin. Eliot Nessin suomeksikin ilmestynyt elämäkerta oli pohjana vuosina 1959–1963 tehtyyn suosittuun televisiosarjaan. Brian De Palma ohjasi vuonna 1987 valkokangasversion, jossa Nessiä esitti tuolloin vielä melko tuntematon näyttelijälupaus Kevin Costner. Nessin roolista tulikin Costnerin suuri läpimurto.

Lahjomattomat sijoittuu 1930-luvun Chicagoon, jossa taistelu Al Caponen (Robert De Niro) johtamaa järjestäytynyttä rikollisuutta käy kuumana. Viinan salakauppa ja muut laittomuudet ovat saaneet kaupungin sekaisin. Liittovaltion agentti Eliot Ness kokoaa avukseen joukon rehtejä poliiseja, joita korruptio ei ole turmellut.

David Mametin käsikirjoituksesta tulee De Palman taitavassa käsittelyssä yksi kaikkien aikojen gangsterielokuvia. Lahjomattomat vie mukaansa heti alkuteksteistä ja ensimmäisistä Ennio Morriconen sävelistä lähtien. Rautatieasemalla tapahtuva Panssarilaiva Potemkinista vaikutteita saanut kohtaus on legendaarinen.

Sean Connery voitti veteraanipoliisi Malonen roolista sivuosa-Oscarin, ja se onkin kenties hänen uransa paras suoritus, vaikka skottinäyttelijä tunnetaankin parhaiten James Bondina. Myös De Niro ja Costner tekevät loistosuoritukset.

Lahjomattomat esitetään Nelosella lauantaina 03.06.2017 klo 23.15 ja Hero-kanavalla sunnuntaina 04.06.2017 klo 22.45. Katso alta Conneryn Oscar-puhe.

Lisää luettavaa