Tänään tv:ssä: Seksiä, kuolemaa ja visuaalista revittelyä – Kasarimurhaleffa on hauska ja tavattoman omaperäinen

IMDb-arvosana 7.2.

27.8.2021 06:00

Vuonna 1988 ensi-iltansa saanut Kohtalokkaat numerot (Drowning by Numbers) on yksi brittiohjaaja Peter Greenawayn (Kokki, varas, vaimo ja rakastaja) tärkeimpiä elokuvia.

Ohjaajan omaleimainen tyyli ei välttämättä pure kaikkia, mutta ainakin tyyli on jäljittelemätön ja vankkumaton. Elokuvan visuaalinen ilmaisu on huippuluokkaa, ja saanut inspiraatiota renessanssin ja barokin aikaisesta maalaustaiteesta.

Kohtalokkaiden numeroiden keskiössä on kolme naimisissa olevaa naista, joita yhdistää siviilisäädyn lisäksi sukulaisuus, nimi Cissie Colpitts, sekä rikos: kaikki ovat päättäneet hukuttaa oman miehensä.

Kuolinsyytutkija Madget peittelee Colpittsien murhia, yrittäen samalla epätoivoisesti päästä naisten pöksyihin. Seksuaalisuus muutenkin on vahvasti elokuvassa läsnä, kuten muissakin Greenawayn elokuvissa.

Elokuvan päärooleissa nähdään muun muassa Joan Plowright, Juliet Stevenson, Joely Richardson ja Bernard Hill. Minimalistisesta musiikista vastaa legendaarinen Michael Nyman. Greenaway palkittiin aikoinaan Cannesin elokuvajuhlilla elokuvasta, ”parhaasta taiteellisesta panoksesta”, kilpaillen myös Kultaisesta palmusta.

Kohtalokkaat numerot nähdään tänään Yle Teemalta klo 21.05. Elokuva on myös kuukauden katsottavissa Yle Areenassa.

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia