Tänään tv:ssä: Speden paras? Vuoden 1969 tuotanto on noussut kulttisuosioon – Uunojakin hauskemman komedian loppu yllättää

Tänään nähdään televisiossa vuonna 1969 valmistunut Leikkikalugangsteri.

Spede, Vesku ja Simo seikkailevat 60-lukulaisen hillittömässä lelurallissa, jossa kaksi johtavaa leikkikaluvalmistajaa kilpailee rahasta ja vallasta.

Ohjauksesta vastaa Speden vakioyhteistyökumppani Ere Kokkonen, joka toimi myös toisena käsikirjoittajana Speden ohella ja myös näyttelee elokuvassa.

Spede-tuotannot tehtiin tuohon aikaan monien muiden elokuvien tapaan yleensä mustavalkoisena, koska värikuvaaminen oli kalliimpaa. Leikkikalugangsterissa on kuitenkin yllätyksenä värillisenä kuvattu jakso elokuvan lopussa.

Leikkikalugangsteri sai Spede-elokuvien tapaan ilmestyessään huonot arviot, mutta Hirttämättömien ohella se on noussut kulttisuosioon, ja tv-esitysten myötä se alkoi vähitellen saada kriitikoiltakin kehuja.

Nykyään Leikkikalugangsteri on monien mielestä Speden paras tuotanto, joka jättää heittämällä Uuno Turhapuro -elokuvat taakseen.

Kriitikoiden kelkan kääntymisestä kertoo esimerkiksi se, että Elokuvauutiset-sivusto antoi Leikkikalugangsterille viisi tähteä dvd-arvostelussa vuonna 2008.

Näyttelijäkaartiin kuuluvat myös Tamara Lund, Pirkko Mannola, Risto Aaltonen, Marja Korhonen ja Juhani Kumpulainen.

Leikkikalugangsteri esitetään MTV3-kanavalla tiistain ja keskiviikon välisenä yönä 09.10.2019 klo 00.25. Jos myöhäinen esitysaika haittaa, niin elokuva on katsottavissa myös Katsomossa.

Lähde: Elonet

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Vastaamalla näet muiden vastaukset.