Tänään tv:ssä: ”Synkkä ja kieroutunut elokuva” – Tätä vuoden 1992 klassikkoa ei kannata jättää väliin

IMDb-arvosana 7,0.

31.3.2023 05:00

Vuoden 1989 Batmanin menestyttyä Warner-studio suorastaan aneli Tim Burtonia ohjaamaan myös jatko-osan.

Aluksi vastahakoinen ja lepakkotarinoiden välissä Saksikäsi Edwardin (1990) loihtinut fantasiamestari saatiin lopulta taivuteltua mukaan lupaamalla tälle vapaat kädet jatko-osan sisällön suhteen.

Vuonna 1992 valmistunut Batman – Paluu ei miellyttänyt konservatiivisia studiopomoja, mutta faneilleen Burton luovutti entistä upeamman luomuksen, jota voi myös pitää tekijänsä ensimmäisenä mestariteoksena.

Batman – Paluu on jopa Burtonin elokuvaksi yllättävän synkkä ja kieroutunut, psykologinen fantasiadraama, jota voi myös tarkastella eräänlaisena surrealistisena sairauskertomuksena.

Elokuvan kaikki päähenkilöt ovat henkisesti keskeltä haljenneita, identiteetiltään vammautuneita yksilöitä, joista hurjin ilmestys on Danny DeViton loistavasti tulkitsema, lumoavan groteskiksi naamioitu Pingviini.

Hurmaava on myös Michelle Pfeifferin kokovartalonahka-asussa koikkelehtiva Kissanainen sekä tietenkin nimipääosan yhä suvereenisti alusta loppuun vievä Michael Keaton.

Batman – Paluu on sukulaisteos Christopher Nolanin Batman-elokuville, jotka myös luottavat vahvaan henkilökerrontaan ja vinoutuneen sielunmaailman väkevään kuvaukseen.

Batman – Paluu esitetään MTV3-kanavalla perjantaina 31.03.2023 klo 22.35.

Katso traileri alta.

Arvio: Tuomas Riskala

Lisää luettavaa