Tänään tv:ssä: Tämä elokuva teki mahdottomaksi luullun tempun – lipputulot menivät jopa Titanicin edelle!

2.5.2015 07:57

Tänään nähdään televisiossa vuonna 2009 valmistunut Avatar.

James Cameron teki Avatarilla sen mikä etukäteen tuntui mahdottomalta. Cameron päihitti oman aiemman ohjaustyönsä Titanicin (1997) ennätykselliset lipputuotot, ja miehellä on nyt meriittinään kaksi kaikkien aikojen eniten lipputuloja kerännyttä elokuvaa. Avatarin maailmanlaajuinen tuotto nousi peräti 2,7 miljardiin dollariin, mikä on lähes miljardi enemmän kuin Titanicilla.

Mikä sitten on Avatarin menestyksen salaisuus?

Jo etukäteen kerrottiin Avatarin olevan tekninen edelläkävijä. Elokuvan 3D-maailman luomisessa käytettiinkin apuna pelkästään sitä varten rakennettua 3D-kameraa ja viimeisintä motion capture -tekniikkaa, joiden kehittämisessä ohjaaja itse oli vahvasti mukana.

Onko Cameronin luoma maailma sitten jotain ennennäkemätöntä?

Ei Avatar kokonaisuutena ole kovin omaperäinen. Monet visuaaliset luomukset tuntuvat liian ilmeisiltä muunnelmilta klassisista fantasiatarinoista vaikka kieltämättä näyttävätkin henkeäsalpaavan komeilta. Käsikirjoituskin etenee melko kaavamaisesti. Kaiken lisäksi Cameron tuntuu liiaksi toistavan itseään. Avatarissa on paljon yhtäläisyyksiä hänen elokuviinsa Aliens (1986) ja Abyss – syvyys (1989).

Tutuista aineksista Cameron on kuitenkin rakentanut kiehtovan elokuvan. Matka Pandora-kuuhun on elämys, vaikka tarina ei loistakaan omaperäisyydellä. Jollain selittämättömällä tavalla Cameron saa kuitenkin suuren yleisön valloitettua kerta toisensa jälkeen.

Avatar nähdään Subilla lauantaina 2.5.2015 klo 21.00.

(Episodi/JH)

Lisää luettavaa