Tänään tv:ssä: Tiivistunnelmainen elokuva saa kämmenet hikoilemaan – ”Virtaviivaisesti toteutettu ja aidosti jännittävä”

Tänään nähdään televisiossa vuonna 2002 valmistunut Peloista pahin.

Tom Clancyn luoman Jack Ryanin roolissa nähdään Ben Affleck, joka korvasi kahdessa elokuvassa hahmoa aiemmin esittäneen Harrison Fordin.

Ryanin tarina alkaa nyt ikään kuin uudelleen alusta: hän on jälleen nuori, innokas ja taitava CIA:n virkamies jonka erikoisalaa on Venäjän olojen ja politiikan avainhenkilöiden tuntemus. Hänellä on myöskin hehkeä nuorehko naisystävä (Bridget Moynahan), jonka kanssa kuhertelulle elokuva uhraa turhankin paljon aikaa.

Ryanin rooli työpaikalla muuttuu äkisti huipputärkeäksi, kun Venäjän presidentti odottamatta kuolee ja hänen tilalleen nousee seuraaja, Alexander Nemerov (Ciarán Hinds), jonka politiikasta CIA:lla ei ole varmuutta. Miehellä on kovat puheet, mutta pitääkö ne ottaa tosissaan vai ruokkiiko niitä vain sisäpoliittinen paine pitää Venäjän omat kovan linjan edustajat tyytyväisinä? Ryan, joka on sattumalta perehtynyt tarkasti Nemeroviin aiemmin urallaan, pääsee suoraan vallan keskipisteeseen kun CIA:n johtaja Cabot (Morgan Freeman) ottaa hänet mukaan erityisavustajakseen tutustumismatkalle Venäjälle ja sitä seuraaviin neuvotteluihin Yhdysvaltain presidentin Fowlerin (James Cromwell) kanssa.

Yhdysvaltain ja Venäjän suhteiden epävarmuus saa samaan aikaan toisaalla liikkeelle häikäilemättömiä opportunisteja. Todellisuutta epämiellyttävän paljon muistuttavassa skenaariossa terroristiryhmä saa haltuunsa Israelissa kolmisenkymmentä vuotta aiemmin menetetyn ja tuhoutuneeksi luullun ydinpommin, ja ryhtyy valmistelemaan sen räjäyttämistä USA:n itärannikolla Baltimoressa amerikkalaisen jalkapalloliigan loppuottelun Super Bowlin näyttämöllä.

Peloista pahin on tiheätunnelmainen jännityselokuva, jossa pelataan huikean korkeilla panoksilla, ja jonka käänteitä on paikoin vaikea seurata ilman että kämmenpohjat hikoavat. Se on virtaviivaisesti toteutettu ja aidosti jännittävä.

Piinaavaa jännitystä kehittää yhtäältä se, että elokuvan päähenkilöt kuluttavat paljon aikaa venäläisjohtajan aikeiden tutkimiseen, kun katsojalle on jo näytetty että paljon välittömämmän uhkan muodostavat terroristit ydinpommeineen; sekä toisaalta kaiken nähdyn todenmakuisuus ja selkeät yhtäläisyydet silloisiin maailmantapahtumiin. Pidemmälle päästäessä juonenhaarat yhdistyvät toisiinsa.

Peloista pahin esitetään FOX-kanavalla sunnuntaina 22.09.2019 klo 21.05. Katso traileri alta.