Tänään tv:ssä: Todellinen lännenelokuvan klassikko – Tällä huippuelokuvalla on 100 prosentin tuoreustakuu

Lajityyppinsä merkkitapauksia.

Muukalainen Laramiesta (The Man from Laramie) on vuonna 1955 valmistunut lännenelokuva, jonka on ohjannut alan legenda Anthony Mann.

Elokuvaa on luonnehdittu psykologiseksi ja film noir -henkiseksi westerniksi.Se on on yksi CinemaScope-laajakangasformaattiin kuvattuja lännenelokuvia. Samalla se on viides ja viimeinen Anthony Mannin ja näyttelijä James Stewartin yhdessä tekemistä merkittävistä lännenelokuvista.

Klassisessa lännentarinassa Stewartin esittämä myyttinen muukalainen ratsastaa kaupunkiin ja ravistelee sen valta-asemia.

Mies on entinen ratsuväen kapteeni, joka tutkii veljensä murhaa ja etsii tietoja henkilöstä, joka myy kiväärejä apasseille. Lockhart saa kimppuunsa paikallisen karjaparonin sadistisen pojan ja joutuu napit vastakkain paikallisen sheriffin kanssa.

Tapahtumat kulminoituvat traagisiin tulitaisteluihin.

Vastapainoksi elokuvassa on myös romanttista jännitettä päähenkilön ja Barbara-nimisen naisen (Cathy O’Donnell) välillä.

Stewart piti itse tätä elokuvaa suosikkinaan kaikista tekemistään lännenelokuvista.

Elokuvan arvostuksesta kertoo jotain se, että sen tuoreusprosentti Rotten Tomatoes -sivustolla on täydet sata. Siihen yltää vain harva elokuva.

Muukalainen Laramiesta esitetään Yle Teemalla torstaina 13.01.2022 klo 22.25. Areenassa 29 päivää. Katso traileri alta.

YouTube video