Tänään tv:ssä: ”Vaikea uskoa tositarinaksi” – Vuoden 2012 Oscar-voittaja kertoo kaikkien aikojen huijauksesta

IMDb-arvosana 7,7.

Tänään nähdään televisiossa vuonna 2012 valmistunut Argo.

Vuonna 1998 Ben Affleck voitti käsikirjoitus-Oscarin elokuvasta Will Hunting. Viisitoista vuotta myöhemmin Affleck sai Oscar-pystin ohjaamastaan elokuvasta Argo. Affleck ei saanut tosin parhaan ohjauksen kategoriassa edes ehdokkuutta, mutta Argo palkittiin parhaana elokuvana, ja Affleck sai Oscar-pystin yhtenä elokuvan tuottajista.

Will Huntingin
ja Argon välissä Affleckin näyttelijänura kävi pohjamudissa. Ura lähti yllättävään uuteen nousuun ohjaajana. Jo dekkarifilmatisointi Gone Baby Gone (2007) oli lupaava. Vielä paremmin onnistui The Town (2010). Argon ja sen Oscar-menestyksen myötä Affleck nousi Hollywood-ohjaajien A-luokkaan – ainakin hetkeksi. Argo on jännittävä tosipohjainen jännitysdraama, jonka 70-luvun ajankuva on rakennettu varmalla tyylitajulla.

Affleck esittää itse CIA-virkamies Tony Mendeziä, joka saa hoitaakseen varsinaisen mission impossiblen, kun kuusi Iranissa piileskelevää amerikkalaisdiplomaattia pitää palauttaa kotimaahansa. Operaatio suoritetaan lavastamalla elokuvayhtiö, joka lähtee Iraniin kuvaamaan tieteiselokuvaa.

Hämmästyttävää lavastusoperaatiota on vaikea uskoa tositarinaksi, eikä se sitä täysin olekaan, sillä tapahtumia on luonnollisesti dramatisoitu. Esimerkiksi lentokentällä tapahtuva loppukohtaus ei ollut läheskään yhtä dramaattinen tosielämässä. Silti keskeiset henkilöt ja tarinaelementit pohjautuvat todellisuuteen, mikä lisää Argon kiehtovuutta.

Argo esitetään Herolla torstaina 08.04.2021 klo 21.00 ja sunnuntaina 11.04.2021 klo 20.10, Hero. Katso traileri alta.

Aiheeseen liittyvät elokuvat