Tänään tv:ssä: Viiden tähden Spede-elokuva? Lopussa katsojaa odottaa yllätys, joka oli vielä vuonna 1969 jotain uutta ja erilaista

IMDb-arvosana 5,3.

Vuonna 1969 valmistuneessa Leikkikalugangsterissa Spede, Vesku ja Simo seikkailevat lelurallissa, jossa kaksi johtavaa leikkikaluvalmistajaa kilpailee rahasta ja vallasta.

Ohjauksesta vastaa Speden vakioyhteistyökumppani Ere Kokkonen, joka toimi myös toisena käsikirjoittajana Speden ohella ja myös näyttelee elokuvassa.

Spede-tuotannot tehtiin tuohon aikaan monien muiden elokuvien tapaan yleensä mustavalkoisena, koska värikuvaaminen oli kalliimpaa. Leikkikalugangsterissa on kuitenkin yllätyksenä värillisenä kuvattu jakso elokuvan lopussa.

Leikkikalugangsteri sai Spede-elokuvien tapaan ilmestyessään huonot arviot, mutta Hirttämättömien ohella se on noussut kulttisuosioon, ja tv-esitysten myötä se alkoi vähitellen saada kriitikoiltakin kehuja.

Nykyään Leikkikalugangsteri on monien mielestä Speden paras tuotanto, joka jättää heittämällä Uuno Turhapuro -elokuvat taakseen.

Kriitikoiden kelkan kääntymisestä kertoo esimerkiksi se, että Elokuvauutiset-sivusto antoi Leikkikalugangsterille viisi tähteä dvd-arvostelussa vuonna 2008.

Näyttelijäkaartiin kuuluvat myös Tamara Lund, Pirkko Mannola, Risto Aaltonen, Marja Korhonen ja Juhani Kumpulainen.

Leikkikalugangsteri esitetään Subilla keskiviikkona 14.04.2021 klo 22.30.

Lähde: Elonet