Tänään tv:ssä: Viihdyttävä romanttinen komedia vuodelta 2009 – ”Hormonit vievät ja pariskunta vikisee”

IMDb-arvosana 6,5.

15.4.2024 06:30

Kun vanha suola alkaa janottaa, järkeily ei auta.

Eronneiden uutta keskinäistä kipinää tarkasteleva Nancy Meyers iskee arkaan saumaan mutta moralisoinnin sijaan kääntää käsittelyn draamaksi, jota sävyttää lämmin huumori.

Vuonna 2009 valmistunut draamakomedia Pientä säätöä todistaa avioeron koskevan koko lähipiiriä, tahtoi tai ei. Jane ja Jake löytävät toisensa vuosikymmenen viileiden välien jälkeen – Jaken nuoresta hanista ja Janen potentiaalisesta kosijasta huolimatta.

Kumpikin yrittää pitää asemansa mutta hormonit vievät ja pariskunta vikisee.

Tilanne kaartuu romanssista valtapeliin ja päättyy yllättävän elämänmakuiseen ratkaisuun.

Osuva roolitus lisää osaltaan teoksen tehoa.

Meryl Streep on paikallaan tunteidensa kanssa kamppailevana naisena, Alec Baldwin ja Steve Martin taas väläyttävät erilaisia charmeja sisäistetysti. John Krasinski erottuu myös edukseen herrasmiesvävynä.

Seuraavassa Internet Movie Databasen triviaa elokuvasta:

  • Kohtauksessa, jossa Jane vastaa puheluun tyttäreltään, Meryl Streep oli aidosti yllättynyt, kun Alec Baldwin suuteli häntä odottamatta. Ohjaaja Nancy Meyers oli pyytänyt Baldwinia suutelemaan Streepiä, ja Streepin reaktio säilytettiin elokuvassa.
  • Jane kiusoittelee elokuvassa Jakea siitä, että tämä olisi vanha isä ja jo 80-vuotias, kun mahdollinen lapsi valmistuisi yliopistosta. Ironista kyllä, Alec Baldwin, joka esittää Jakea, meni myöhemmin naimisiin nuoremman naisen kanssa ja sai hänen kanssaan useita lapsia.
  • Hermes-huivien myynti kasvoi elokuvan julkaisun myötä, koska Meryl Streep käyttää kolmea eri Hermes-huivia elokuvan aikana.
  • Jaken roolia harkittiin alun perin Harrison Fordille, Mel Gibsonille, Michael Douglasille ja Tom Hanksille ennen kuin Alec Baldwin sai roolin.
  • Pientä säätöä on toinen vuonna 2009 julkaistu elokuva, jossa Meryl Streepin hahmo liittyy kokkibisnekseen. Toinen elokuva on Julie & Julia.
  • Elokuva on harvinainen siinä mielessä, että naispääosan esittäjä on vanhempi kuin miespääosan esittäjä. Meryl Streep (s. 1949) on yhdeksän vuotta vanhempi kuin Alec Baldwin (s. 1958).
  • Eräässä kohtauksessa perhe syö popcornia ja katsoo elokuvaa Miehuuskoe (1967), jonka pääosassa on Dustin Hoffmann. Streep ja Hoffman näyttelivät yhdessä elokuvassa Kramer vastaan Kramer (1979).

Pientä säätöä esitetään nyt televisiossa kolme kertaa:

  • Ma 15.04.2024 klo 22.05, TV5
  • To 18.04.2024 klo 00.15, TV5
  • La 20.04.2024 klo 17.45, Frii

Katso traileri alta.

Arvio: Matti Komulainen

Lisää luettavaa