Tänään tv:ssä: Vuoden 1988 elokuva aiheutti valtavan kohun ja terrori-iskujen aallon – Kiellettiin useissa maissa, myös Euroopassa

IMDb-arvosana 7,5.

Tänään nähdään televisiossa vuonna 1988 valmistunut Kristuksen viimeinen kiusaus.

Mestariohjaaja Martin Scorsesen elokuvassa Jeesus kuvataan inhimillisenä olentona. Kaikkien ihmisten lailla hän joutuu kohtaamaan kiusauksia ja kokee epäilyksen, masennuksen, vastahakoisuuden ja himon tunteita.

Elokuva perustuu Níkos Kazantzákiksen vuoden 1955 romaaniin Viimeinen kiusaus. Käsikirjoituksesta vastaa Paul Schrader, joka on kirjoittanut myös Scorsesen Taksikuskin.

Sekä kirja että elokuva aiheuttivat ilmestyessään valtavan kohun, sillä Jeesuksen inhimillisiä ominaisuuksia ei tietyissä kristillisissä piireissä katsottu hyvällä.

Suomessakin elokuvasta keskusteltiin voimakkaasti tiedotusvälineissä.

Suurin osa protestoijista ei ollut edes nähnyt elokuvaa, mutta silti se kiellettiin joissakin maissa, kuten Etelä-Afrikassa, Kreikassa ja Singaporessa. Vatikaani tuomitsi elokuvan, kuten monet muutkin uskonnolliset yhteisöt.

Ranskassa tilanne äityi niin pahaksi, että fundamentalistikristityt tekivät terrori-iskuja, joissa kuoli ihmisiä.

Myös osa elokuvateatteriketjuista Yhdysvalloissa on kielsi elokuvan esittämisen, eikä voinut vuokrata esimerkiksi Blockbuster-videovuokraamoista.

Jeesusta esittävän Willem Dafoen ohella elokuvassa näyttelevät muun muassa Harvey Keitel Juudaksena, Barbara Hershey Magdalan Mariana ja David Bowie Pontius Pilatuksena.

Kristuksen viimeinen kiusaus esitetään TV5-kanavalla torstaina 01.04.2021 klo 22.00. Toinen esitys lauantain ja sunnuntain välisenä yönä 04.04.2021 klo 00.35. Katso traileri alta.

YouTube video

Aiheeseen liittyvät jutut