Tänään tv:ssä: Vuoden 2014 paras kotimainen elokuva – ”Loppu saa katsojan haukkomaan henkeään”

IMDb-arvosana 6,3.

20.9.2023 06:30

J-P Valkeapään (Muukalainen, Koirat eivät käytä housuja) ohjaama He ovat paenneet ilmestyi vuonna 2014. Se on rosoinen ja suorastaan arkinen elokuva, mutta samalla se on myös uskottava ja todellinen.

Elokuvan keskushahmoina on kaksi nuorta. Joni suorittaa siviilipalvelusta ongelmanuorten laitoksessa. Raisa on yksi laitoksen asukkaista. He lähtevät yhdessä pakomatkalle vanhalla Volvolla halki kesäisen Suomen.

Joni ja Raisa ovat yhteiskunnassa ulkopuolisia, mutta pako antaa heille toivoa paitsi vapaudesta myös rakkaudesta. Kesäiseen kuvastoon yhdistyy kauniita ja ahdistaviakin visioita, joissa unet ja harhat sekoittuvat todellisuuteen.

Lopun käänteet jäävät vaille tarkempaa selitystä, mutta se ei vähennä niiden tehoa. Lopussa katsoja suorastaan haukkoo henkeään.

He ovat paenneet palkittiin Jussi-gaalassa vuoden 2014 parhaana elokuvana. Se sai Jussi-pystit lisäksi myös ohjauksesta, äänisuunnittelusta ja leikkauksesta.

Pääosia esittävät Roosa Söderholm ja Teppo Manner.

He ovat paenneet esitetään TV2-kanavalla keskiviikkona 20.09.2023 klo 22.55. Katsottavissa Areenassa 13. lokakuuta saakka. Pistä leffa alta pyörimään.

 

Lisää luettavaa