Kotimaisessa rikoselokuvassa haisee hiki, paska ja vanha viina

Hetki lyö on nyt julkaistu dvd:nä ja blu-rayna.

26.4.2023 09:55

J-P Valkeapää on Suomen omaperäisimpiä ja lahjakkaimpia ohjaajia. Palkitut ja kansainvälisestikin kiitellyt elokuvat Muukalainen, He ovat paenneet ja Koirat eivät käytä housuja saivat viime vuonna jatkoa rikoskomedialla Hetki lyö.

Elokuva on nyt ilmestynyt dvd:nä ja blu-rayna.

Outi Mäenpää esittää Marjaleenaa, joka on joskus vuosikymmeniä sitten ollut Miss Suomen toinen perintöprinsessa. Nyt hän pyörittää Espanjassa baaria aikamiespoikansa Vilin (Johannes Holopainen) ja hämärähommista eläköityneen apurinsa Mikon (Ilkka Heiskanen) kanssa.

Vankilasta vapautunut Marjaleenan ex-mies Mato ilmestyy näyttämölle. Hän haluaa nauttia ryöstösaaliista uuden rakkaansa kanssa. Se ei kuitenkaan sovi Marjaleenan suunnitelmiin.

Hetki lyö haastaa katsojan, sillä Valkeapää ei tälläkään kertaa kosiskele yleisöä. Tämä ei ole mikään viihdyttävä keikkaelokuva Quentin Tarantinon tai Guy Ritchien tyyliin, vaan ahdistava kuvaus alkoholisoituneista pikkurikollisista. Elokuvassa haisee hiki, paska ja vanha viina, eikä se kauheasti naurata.

Hetki lyö on selvästi taitavan elokuvantekijän elokuva. jonka visuaalinen ilme ja äänimaailma on rakennettu taitavasti. Näyttelijätkin antavat kaikkensa. Ilkka Heiskanen palkittiin Jussi-pystillä täysin ansaitusti.

Silti elokuvasta ei jää käteen juuri mitään. Kännistä örvellystä ja turkkalaisesta teatteriperinteestä ammentavaa ilmaisua on nähty suomalaisessa elokuvassa ihan tarpeeksi.

Lisämateriaalina neljä poistettua kohtausta, valokuvagalleria ja traileri.

Elokuva ★★★
Ekstrat ★★

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia