Tänään tv:ssä: Vuoden 2018 seikkailuelokuva on viihdyttävä mutta pöljä – Sosiaalisessa mediassa naureskeltiin faktavirheelle

IMDb-arvosana 5,3.

30.9.2023 06:30

Robin Hoodista on tehty valtava määrä erilaisia filmatisointeja. Kuuluisin on ehkä vuoden 1938 versio, jossa legendaarisen lainsuojattoman roolissa nähtiin Errol Flynn.

Vuonna 2010 ilmestyi Ridley Scottin ohjaustyö, jossa nimihenkilöä esitti Russell Crowe. Se jäi kunnianhimoisista pyrkimyksistään huolimatta keskinkertaiseksi.

Tänään televisiossa nähdään vuoden 2018 filmatisointi. Laadukkaita televisiosarjoja (Peaky Blinders, Black Mirror) aiemmin tehneen brittiohjaaja Otto Bathurstin esikoispitkän on tuottanut supertähti Leonardo DiCaprio.

DiCaprio ei sentään itse ole napannut pääroolia, johon on värvätty Kingsman-agenttiseikkailuista tuttu Taron Egerton. Hän ei olekaan Robin Hoodiksi hassumpi valinta.

Kun kyseessä on niinkin moneen kertaan filmattu aihe kuin Robin Hood, toivoisi näkevänsä jonkinlaista uutta näkökulmaa. Sitä tässä tuotannossa on haettu modernilla otteella ja Guy Ritchie -tyylisellä sähäkällä leikkauksella.

Elokuvan alkujakso onkin kuin modernista sotaelokuvasta, joka sijoittuu jonnekin Lähi-itään. Jousipyssyt ovat kuin konetuliaseita, ja visuaalinen ilme tuo paikoin mieleen tieteiselokuvan. Puvustuksessakaan ei olla välitetty historiallista faktoista, vaan Robin Hoodin takissa näkyy selviä ompelukoneen tikkejä, mistä irvailtiin sosiaalisessa mediassa elokuvan ilmestymisen aikoihin.

Nottinghamin sheriffiä esittävä Ben Mendelsohn taas tuntuu ottaneen Star Wars: Rogue One -rooliasunsa mukaan.
Pikku-Johnia esittää Jamie Foxx, joka ei varsinaisesti ole huono, mutta roolihahmo on kuin toisinto Morgan Freemanin roolista vuoden 1991 Robin Hood -elokuvassa.

Marianin roolin on saanut Eve ”Bonon tytär” Hewson. Hänen hahmonsa modernius näkyy siinä, että hän on muutakin kuin vain Robinin rakkauden kohde.

Lopputulos on viihdyttävä mutta hieman pöljä Robin Hood -tarina, joka unohtuu saman tien. Loppuratkaisussa pedataan aika selvästi, että tarinalle on tulossa jatkoa, mutta sellaista ei ole näkynyt, sillä elokuvan lipputulot jäivät vaatimattomiksi. Seuraavan Robin Hood -elokuvan tekeekin luultavasti jälleen joku muu.

Vuoden 2018 Robin Hood nähdään Subilla lauantaina 30.09.2023 klo 23.20. Katso traileri alta.

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia