Robin Hood (2018)

Uusi Robin Hood on viihdyttävä mutta pöljä versio lukuisia kertoja filmatusta aiheesta. Jatkoa pedataan, mutta sitä tuskin on lipputulojen perusteella tulossa.

29.11.2018 11:28
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 30.11.2018

Robin Hoodista on tehty valtava määrä erilaisia filmatisointeja. Kuuluisin on ehkä vuoden 1938 versio, jossa legendaarisen lainsuojattoman roolissa nähtiin Errol Flynn.
Edellisin iso Robin Hood -tuotanto oli vuoden 2010 Ridley Scottin ohjaustyö, jossa nimihenkilöä esitti Russell Crowe. Se jäi kunnianhimoisista pyrkimyksistään huolimatta keskinkertaiseksi.

Nyt vuorossa on laadukkaita televisiosarjoja (Peaky Blinders, Black Mirror) aiemmin tehneen brittiohjaaja Otto Bathurstin esikoispitkä, jonka on tuottanut supertähti Leonardo DiCaprio.

DiCaprio ei sentään itse ole napannut pääroolia, johon on värvätty Kingsman-agenttiseikkailuista tuttu Taron Egerton. Hän ei olekaan Robin Hoodiksi hassumpi valinta.

Kun kyseessä on niinkin moneen kertaan filmattu aihe kuin Robin Hood, toivoisi näkevänsä jonkinlaista uutta näkökulmaa. Sitä tässä tuotannossa on haettu modernilla otteella ja Guy Ritchie -tyylisellä sähäkällä leikkauksella.

Elokuvan alkujakso onkin kuin modernista sotaelokuvasta, joka sijoittuu jonnekin Lähi-itään. Jousipyssyt ovat kuin konetuliaseita, ja visuaalinen ilme tuo paikoin mieleen tieteiselokuvan. Puvustuksessakaan ei olla välitetty historiallista faktoista, vaan Robin Hoodin takissa näkyy selviä ompelukoneen tikkejä, mistä elokuvalle onkin jo ehditty sosiaalisessa mediassa näkyvästi irvailla.

Nottinghamin sheriffiä esittävä Ben Mendelsohn taas tuntuu ottaneen Star Wars: Rogue One -rooliasunsa mukaan.

Pikku-Johnia esittää Jamie Foxx, joka ei varsinaisesti ole huono, mutta roolihahmo on kuin toisinto Morgan Freemanin roolista vuoden 1991 elokuvassa.

Marianin roolin on saanut kovassa nousussa oleva Eve Hewson. Hänen hahmonsa modernius näkyy siinä, että hän on muutakin kuin vain Robinin rakkauden kohde.
Lopputulos on viihdyttävä mutta hieman pöljä Robin Hood -tarina, joka unohtuu saman tien.

Loppuratkaisussa pedataan aika selvästi, että tarinalle on tulossa jatkoa, mutta sellaista tuskin tulee, sillä elokuvan ensi-iltatulos jäi Yhdysvalloissa heikoksi, eikä muualta maailmastakaan ole näkyvissä helpotusta asiaan. Seuraavan Robin Hood -elokuvan tekeekin luultavasti jälleen joku muu.

Jussi Huhtala

Robin Hood (2018) -elokuvan traileri

Lisää luettavaa