Robin Hood (2010)

Nykyään on muotia herätellä henkiin menneiden vuosikymmenten suosikkielokuvia tai sarjoja, kuten esimerkiksi Friday the 13th (2009), A Nightmare on Elm Street (2010) sekä The A-Team (2010) osoittavat.

12.5.2010 08:00
MAA / VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 12.05.2010

Robin Hood on hahmo, jonka seikkailuista valmistuu uusi tulkinta keskimäärin useamman kerran vuosikymmenessä, joten johan katsojien olikin aika saada uusi annos varkaiden kuningasta.

Kuningas Rikhard (Danny Huston) kuolee taistelussa, minkä seurauksena prinssi John (Oscar Isaac) perii kruunun. Kaikki ei ole kuitenkaan valtakunnassa hyvin, sillä petollisen ystävän ansiosta Englannin paronit ovat kääntymässä hallitsijaansa vastaan samaan aikaan, kun Ranska on aikeissa nousta maihin. Edesmenneen kuninkaan joukoissa palvellut Robin Longstride (Russell Crowe) matkustaa kohtalon oikusta Nottinghamiin, jossa ahneen sheriffin (Matthew Macfadyen) lisäksi asuu myös Marion Loxley (Cate Blanchett). Vääryyksien korjaamisen ja kuningaskunnan eheyttämisen lisäksi Robin yrittää myös saada vastakaikua Marionia kohtaan tuntemalleen rakkaudelle.

Robin Hood on periaatteessa ihan mukiinmenevä filmatisointi tutuista hahmoista. Elokuvan ohjaaja Ridley Scott on tunnettu teknisesti taitavista ja näyttävistä elokuvistaan Alien (1979) ja Blade Runner (1982) kuuluisimpina esimerkkeinä, eikä Robin Hood tuota pettymystä visuaalisella puolella. Kuvaus ja miljööt ovat näyttäviä ja välittävät aidon englantilaisen tunnelman mainiosti. Russell Crowen rosoinen karisma istuu Robin Hoodin rooliin kuin nenä päähän, eikä muissakaan keskeisissä näyttelijöissä ole valittamista, sillä he kaikki selviytyvät rooleistaan luontevasti.

Elokuvan ongelma onkin juuri se, että se on ihan mukiinmenevä filmatisointi tutuista hahmoista. Mikä tarkoittaa sitä, että maailma olisi varmasti pärjännyt oikein hyvin jo aiemmin filmatuilla Robin Hood -elokuvilla. Uusin tuotos ei räjäytä tajuntaa, jollei nyt varsinaisesti saa haukottelemaankaan. Kyseessä on kokeneen tekijäryhmän tasalaatuinen ison yleisön leffa, mutta mitään erityisen mieleenpainuvaa siinä ei ole.

Robin Hoodin ansiona voi kuitenkin pitää sitä, että se saattaa saada katsojansa miettimään vallan kahvassa historian kuluessa olleiden valtaa ”tavallisiin” ihmisiin nähden: Kuinka järkevältä kuulostaa, että muutamat omasta mielestään korkeampiarvoiset ihmisenpuolikkaat ovat talloneet muun ihmiskunnan oikeuksia ja kahmineet kaikille kuuluvia rikkauksia itselleen?

Tony Reponen

Tähdet: ★★★

Robin Hood. Yhdysvallat / Iso-Britannia 2010. Ohjaus Ridley Scott. Käsikirjoitus Brian Helgeland. Pääosissa Russell Crowe, Cate Blanchett, Max von Sydow, William Hurt, Mark Strong, Oscar Isaac, Danny Huston. Genre Toiminta / draama. Ikäraja 13. Kesto 2 t 22 min. Ensi-ilta 12. toukokuuta.


Filmtrailer.com

Lisää luettavaa