Die Hardista keskusteltiin jopa lääkärien kanssa – Alan Rickmanin päiväkirjat valottavat yksityisen tähden ja Harry Potter -elokuvien taakse

Lähestyvä kuolema tekee lukukokemuksesta pysäyttävän.

27.12.2022 22:30
Näyttelijä Alan Rickman (1946–2016) menehtyi liian varhain syöpään. Rickman ei ehtinyt kirjoittaa muistelmiaan, mutta hän jätti poikkeuksellisen kirjallisen perinnön päiväkirjojen muodossa. Näyttelijän päiväkirjamerkinnät ovat paikoin kalenterimaisia mainintoja päivän tapahtumista, mutta Rickman intoutuu myös kirjoittamaan yksityiskohtaisemmin ja syvemmin aiheista.

Hän kirjoitti ylös muun muassa katsomansa elokuvat tai näytelmät ja antoi kritiikkiä vapautuneesti. Se tuntuu raikkaalta ajassa, jossa kaikki kehuvat toisiaan kilpaa surkeista ja sisällöttömistä töistä. Päiväkirjat alkavat vuodesta 1993 ja päättyvät viimeiseen, vain kuukausi ennen kuolemaa kirjattuun merkintään.

Kirjan loppupuolella tulee surullinen olo – miehen tahti hidastuu ja sen huomaa merkinnöistä. Energia ei riitä enää elämän ehtoopuolella käymään läpi päivän tapahtumia, vaan päiväkirjamerkinnät ovat nopeita mainintoja. Siinä on iso ero niihin pidempiin vuodatuksiin, joita kirjassa myös on.

Vaikka päiväkirjat alkavat menestyselokuvien, kuten Die Hard, Truly Madly Deeply tai Robin Hood – varkaiden ruhtinas, jälkeen, myös mainintoja löytää niistä. Rickman on esimerkiksi huvittunut, kuinka jopa lääkärit kysyvät, kuinka Hans Gruberin kuolema kuvattiin.

Madly, Deeply raottaa ansiokkaasti Rickmanin ajatusmaailmaa ja näyttelijää lukuisien menestysroolien takaa. Esipuheen on kirjoittanut Harry Potter -kollega Emma Thompson. Kirjaa ei ole julkaistu suomeksi.

Jesse Raatikainen

★★★★

Madly, Deeply: The Alan Rickman Diaries. Kirjoittanut Alan Rickman. Toimittanut Alan Taylor. Kustantaja Canongate Books Ltd. 470 sivua.

Lisää luettavaa