Parfyymi

19.1.2007 00:00
MAA / / / VUOSI GENRE ENSI-ILTA 19.01.2007

Saksalaiskirjailija Patrick Süskindin romaaniin perustuva Parfyymi saapuu valkokankaille vuosien odotuksen jälkeen.

Süskindin vuonna 1985 ilmestynyt bestseller on ollut monen ohjaajan kiinnostuksen kohde. Sellaiset ohjaajasuuruudet kuten Ridley Scott, Stanley Kubrick, Martin Scorsese ja Milos Forman ovat kaavailleet siitä filmatisointia.

Kubrickin kerrotaan tulleen johtopäätökseen, että Süskindin romaani on mahdoton filmata. Elokuvan toteutumista on vaikeuttanut sekin, että matalaa julkisuusprofiilia pitävä Süskind on suhtautunut vastahakoisesti filmatisointiprojekteihin eikä ole halunnut myydä kirjan oikeuksia.

Tuottaja Bernd Eichinger (Perikato) ja ohjaaja Tom Tykwer (Juokse Lola) saivat kuitenkin Süskindin lopulta taivutelluksi. Suostuttelua saattoi helpottaa myös se, että Süskindin kerrotaan saaneen oikeuksista 10 miljoonaa euroa. Parfyymin budjetissa ei muutenkaan olla säästelty. Se on 50 miljoonan euron budjetillaan Saksan kaikkien aikojen kallein elokuva. Vaikka Parfyymi on saksalaistuotanto, joka sijoittuu Ranskaan, siinä puhutaan englantia, ja keskeiset näyttelijät tulevat anglosaksisesta maailmasta.

Parfyymi alkaa vuoden 1738 Pariisissa, joka oli tuolloin likainen ja haiseva kaupunki. Elokuvan päähenkilö Jean-Baptiste Grenouille (Ben Whishaw) syntyy kalatorilla, kaikkein pahiten löyhkäävämmässä paikassa. Äiti hylkää Grenouillen, jota odottaa orpolapsen kova kohtalo.

Grenouillella on erikoinen lahja, hämmästyttävän tarkka hajuaisti. Sen lisäksi häneltä itseltään puuttuu ominaistuoksu. Kun tuoksuista kiinnostunut Grenouille tutustuu parfyymeihin, niistä tulee hänelle pakkomielle. Ennen pitkää hän pääsee parfyymivalmistaja Giuseppe Baldinin (Dustin Hoffman) oppipojaksi.

Grenouillea kiehtoo etenkin nuorten naisten tuoksu, ja saadakseen aikaan kehittelemänsä parfyymin hän on valmis tekemään mitä vain. Hänestä tulee sarjamurhaaja, joka tappaa neitsyitä ja varastaa heidän tuoksunsa. Grenouille tekee surmatyöt täysin säälimättömästi eikä hänellä tunnu olevaan lainkaan moraalia. Hän on omassa lajissaan huippulahjakkuus mutta samalla kykenemätön ajattelemaan muita ja tuntemaan empatiaa tai rakkautta.

Nuori Ben Whishaw välittää hyytävästi Grenouillen nerouden ja julmuuden eikä häviä arvostetuille veteraaninäyttelijöille. Hoffmanin ohella pätevään näyttelijäkaartiin kuuluvat Alan Rickman tytärtään varjelevana kauppiaana sekä John Hurt kertojana.

Süskindin romaani tarjosi poikkeuksellisen ja unohtumattoman lukukokemuksen. Elokuva ei ole yhtä vaikuttava, mutta silti ei voi kuin ihailla tapaa jolla Tom Tykwer on suorittanut tämän mahdottoman tehtävän. Hän on muuttanut Süskindin sanoilla rakentaman hajujen ja tuoksujen maailman kuviksi ja ääniksi ja tuonut samalla mukanaan jotain omaa.

Lisää luettavaa