Tänään tv:ssä: Yksi kaikkien aikojen lännenelokuvia – Neljän Oscarin voittaja on kestänyt hyvin aikaa

Tänään nähdään televisiossa vuonna 1952 valmistunut Sheriffi.

5.9.2019 05:00

Kuukauden western -sarja palaa Ylelle yhdellä merkittävimmistä western-klassikoista, jossa Gary Cooperin tulkitsema nimihahmo asettuu yksin neljää kostonhimoista pyssymiestä vastaan.

Noin puolentoista tunnin sisällä tapahtuva tarina on kestänyt hyvin aikaa. Fred Zinnemannin ohjaustyö kertoo sheriffintähtensä jättävästä Will Kanesta, joka on mennyt naimisiin ja aikeissa jättää väkivaltaisesta perähikiästä elinkelpoiseksi siistimänsä pikkukaupungin.

Juuri ennen lähtöään Kane kuulee, että hänen vankilaan passittamansa murhamies on armahdettu ja tulossa takaisin kolmen apurinsa kera kosto mielessään kello 12:n junalla. Vaimonsa (Grace Kelly) vastustuksesta huolimatta Kane päättää jäädä kohtaamaan vainoajansa vaikka ei saakaan taustatukea kaupungin pelkurimaisilta asukkailta.

Sheriffi on klassinen hyvän ja pahan välinen taistelu, jonka toimivuudesta vastaavat herkullisen aikakehyksen lisäksi tyylikäs ja sujuva ohjaus sekä erinomaiset näyttelijäsuoritukset.

Elokuva voitti neljä Oscaria. Cooperin miespääosan ohella säveltäjä Dimitri Tiomkin nappasi kerralla kaksi pystiä (paras alkuperäismusiikki ja paras laulu), ja lisäksi elokuva palkittiin leikkauksesta.

Sheriffi esitetään Yle Teemalla torstaina 05.09.2019 klo 21.00. Areenassa 13 päivää.

Katso alta elokuvan tekemisestä kertova kooste, jonka juontaa tunnettu elokuvakriitikko Leonard Maltin.

Lisää luettavaa