Tänään tv:ssä: Yksi kaikkien aikojen parhaista komedioista tulee taas – tämä leffa kestää lukuisia katselukertoja!

Yle Teemalla nähdään tänään uusintana Kevät koittaa Hitlerille, joka esitettiin viimeksi joulukuussa samalla kanavalla parikin kertaa.

Vuonna 1968 ilmestynyt Kevät koittaa Hitlerille oli Mel Brooksin ensimmäinen pitkä ohjaustyö. Brooks oli sitä ennen lyönyt läpi televisiossa. Hänen luomansa televisiosarja Salainen agentti 86 (Get Smart) tunnettiin hyvin Suomessakin, ja sen suosion myötä Brooks pääsi tekemään pitkään kaavailemansa Adolf Hitler -aiheisen komedian. Elokuvan alkuasetelma onkin aika hillitön. Parhaat päivänsä nähnyt mutta edelleen arvonsa tunteva Broadway-tuottaja Max Bialystock ja hänen arka kirjanpitäjänsä Leo Bloom (loistavat Zero Mostel ja Gene Wilder) keksivät varman tavan kerätä rahaa tekemällä kaikkien aikojen huonoimman näytelmän, Hitler-aiheisen Broadway-musikaalin.

Kevät koittaa Hitlerille on nykyään klassikko, josta on tehty näyttämömusikaali ja uusintafilmatisointi, mutta se ei alun perin ollut taloudellinen menestys, vaan sen maine on kasvanut vähitellen. Elokuva toi Brooksille Oscarin parhaasta käsikirjoituksesta ja avasi tien hänen myöhemmille menestyksilleen Frankenstein Junior ja Villiä hurjempi länsi, jotka tekivät hänestä maailmankuulun. Brooksin komediallinen nerokkuus näkyy kuitenkin parhaiten Kevät koittaa Hitlerille -elokuvassa. Loistavan dialogin ja kekseliäiden hahmojen lisäksi siinä näkyy myös Brooksin rakkaus musikaaleihin, joita hän lämmöllä parodioi. Vuosikymmenet eivät ole hauskan elokuvan tehoa vähentäneet.

Kevät koittaa Hitlerille nähädän YLE Teemalla torstain ja perjantain välisenä yönä 24.02.2017 klo 00.15 Katso alta elokuvan musikaalikohtaus.

Aiheeseen liittyvät jutut