Tänään tv:ssä: Yksi kaikkien aikojen spektaakkeleita – neljän Oscarin mestariteos

Tänään nähdään televisiossa Stanley Kubrickin elokuva Spartacus.

Vuonna 1960 valmistuneen historiallisen spektaakkelin nimiroolissa on vastikään 100 vuotta täyttänyt Kirk Douglas. Spartacus on orja, josta tulee gladiaattori. Hän päätyy johtamaan suurta orjakapinaa, jonka aiheuttama poliittinen merenkäynti keikuttaa senaattorien tuoleja Roomassa asti.

Nuoren ohjaajaneron lajissaan ainoaksi jääneen ison, varta vasten kaupalliseen levitykseen tehdyn Hollywood-elokuvan temaattisessa keskiössä on yleisinhimillinen orjuuden vastainen sanoma. Se oli myös omana aikanaan kummajainen historialliseksi elokuvaksi siinä mielessä, että sen tarina ei millään tavoin liittynyt kristinuskon keskeisiin tarinoihin, eikä se yleensäkään ottanut kantaa uskontoon. Elokuva uhmasi myös Hollywoodiin levinneitä kommunistifobioita: käsikirjoittaja oli tunnettu mustalistalainen Dalton Trumbo.

Peter Ustinov palkittiin roolistaan sivuosa-Oscarilla. Spartacus sai Oscarit myös kuvauksesta, lavastuksesta ja puvustuksesta.

Spartacus esitetään YLE Teeman Kino Klassikko -sarjassa maanantaina 27.02.2017 klo 14.00. Katso alta kohtaus elokuvasta.