”Täydellisin mahdollinen versio yhdestä täydellisimmistä toimintaleffoista ikinä” – 40 vuoden takainen klassikko sai juhlajulkaisun

Lisämateriaalikin on juhlan arvoista.

12.5.2021 10:05

Nykyään näyttelijä Kurt Russell tunnetaan maailman seksikkäimpänä joulupukkina. Sitä ennen hän oli useampia vuosikymmeniä mitä katu-uskottavin toimintatähti, joka erikoistui viihdyttäviin, huumoria ja fantasiaakin sisältäviin jännäreihin.

Iso kunnia siitä kuuluu John Carpenterille, joka värväsi Russellin 1980-luvun elokuviinsa Pako New Yorkista, The Thing – ’se’ jostakin ja Säpinää Chinatownissa.

Carpenter oli tutustunut käytännössä Disney-leffojen teinisöpöläisinä ja tv:n länkkärisarjan Veljekset komistuksena tunnettuun Russelliin ohjattuaan tätä vuoden 1979 tv-elämäkerrassa Elvis. Entisen lapsitähden ammattimainen ote teki ohjaajaan vaikutuksen, ja loppu on historiaa.

Tulevaisuuteen, tarkemmin vuoteen 1997 sijoittuva Pako New Yorkista on nyt julkaistu dvd:nä ja blu-rayna 40-vuotisjuhlajulkaisuna.

Elokuvassa Manhattanin saari on muutettu valtavaksi avovankilaksi. Donald Pleasancen esittämän Yhdysvaltojen presidentin lentokone syöksyy maahan väkivaltaisten rikollisten hallitsemaan pilvenpiirtäjäviidakkoon, ja virkavallan on vastattava tuleen tulella. Presidenttiä lähetetään pelastamaan pelätty rikollinen, Russellin esittämä Snake Plissken.

Vuonna 1981 valmistunut Pako New Yorkista oli Halloweenin (1978) ja Usvan (1980) jälkeen Carpenterin paluu toimintaan, mutta mukana on kauhulle tyypillisiä säikytyksiä, gorea ja hirviömäisiä hahmoja. Vain muutamalla miljoonalla dollarilla tehty futuristinen toimintapätkä pakotti tekijät kekseliäisyyteen, ja sitähän riitti.

Vaikka meno ei ehkä ole yhtä vauhdikasta kuin nykytoiminnassa, kokonaisuus on uskomattoman tunnelmallinen paketti, joka imaisee katsojan mukaansa aivan omaan maailmaansa, joka on silti täysin tunnistettavissa. Carpenter imikin scifiinsä oman aikakautensa tunnelmia, kun New York oli kaupunkina ajautumassa pimeälle puolelle.

Carpenterin syntikkamusan myötä elokuva tuntuu futuristisemmalta kuin onkaan, tietokoneita kun ei ollut ja elokuvan efektit ovat ällistyttävän uskottavia animaatiota (”tietokonegrafiikoita” myöten), pienoismalleja ja mattemaalauksia.

Kellon tikittäessä päähenkilön ja hänen tukijoukoilleen huikean viihdyttävän paketin kruunaavat menneiden ja edessä olevien aikojen genrenimet kuten Lee Van Cleef, Ernest Borgnine, Isaac Hayes, Adrienne Barbeau ja Harry Dean Stanton.

40 vuotta vanhasta, rajallisin resurssein tehdystä elokuvasta ei tietysti saa HD-kuvaa, mutta näin hyvältä Pako New Yorkista ei ole näyttänyt aikoihin. Lisämateriaalikin on juhlan arvoista. Mukana on peräti kolme eri kommenttiraitaa, poistettuja kohtauksia sekä koosteita elokuvan teosta, mukaan lukien vain pari vuotta vanha, 53-minuuttinen Purgatory-dokumentti.

Jos parantunut kuvanlaatu saa kiinnittämään huomiota uusiin yksityiskohtiin, kannattaa kuunnella erityisesti Carpenterin ja Russellin erittäin viihdyttävä ääniraita.

Miksi siis vain neljä tähteä ekstroille? Mukaan olisi voinut ottaa muitakin aikaisemmissa julkaisuissa nähtyjä koosteita – vaikka silloin olisi varmaan pitänyt tehdä kaksilevyinen paketti.

Isompi miinus on, ettei mitään ekstroista ole tekstitetty. Tämä on kuitenkin nörttinillitystä, sillä kyseessä on täydellisin mahdollinen versio yhdestä täydellisimmistä toimintaleffoista ikinä.

Jouni Vikman

Elokuva ★★★★★
Ekstrat ★★★★

Lisää luettavaa