The Gilded Age: Upporikkaan pyrkyriperheen tarinalla on esikuva tosielämässä

Naiivi naapurintyttö kohtaa New Yorkin valtapelin.

22.2.2022 20:30

Julian Fellowes ikuisti nimensä tv-viihteen historiaan viimeistään Downton Abbeylla. Suositun periodisarjan elämä jatkuu edelleen ainakin vielä yhden elokuvan verran, mutta Fellowesilta on tammikuusta alkaen julkaistu myös uutuussarjaa The Gilded Age.

1800-luvun lopun Yhdysvaltoihin sijoitettu uutuus ei ole saanut yksiselitteisesti yhtä lämmintä vastaanottoa kuin peribrittiläinen Downton Abbey. The Gilded Agea on arvosteltu mm. siitä, ettei se suuremmin eroa muista pukudraamoista. Sarjan näyttävyydestä huolimatta sen hahmot ovat joidenkin katsojien mielestä latteita.

Fellowes ei tosiaan ole pyrkinyt keksimään The Gilded Agessa pyörää uudelleen – sarjan tausta-ajatuksena vaikuttaa olevan, että yleisölle kannattaa antaa sitä, mistä se tunnetusti pitää.

Downton Abbeyssa historia heräsi henkiin täydellisen fiktiivisten hahmojen kautta, mutta The Gilded Agessa kaikki ei ole kuvitelmaa. Tänään Suomessa julkaistussa viidennessä jaksossa on mukana esim. Ward McAllister (Nathan Lane, The Birdcage – lainahöyhenissä), New Yorkin vanhoja sukuja edustaneen kerman ylin asiantuntija. Tosielämässä tuohon kermaan kuuluneista on sarjassa jo nähty mm. Caroline Astor (Donna Murphy, Medusan perintö).

The Gilded Agen nimi viittaa aikaan, joka näytti perin kultaiselta, mutta oli oikeastaan vain silattu kerroksella kultaa. Tämä ajatus näkyy myös sarjan keskushenkilön, Marian Brookin (Louisa Jacobson), tarinassa. Kun Marianin isä kuolee, naiiville tyttärelle paljastuu kylmä totuus hänen perinnöstään. Komean kotikartanon sijasta Marian löytää itsensä parin nyssäkän kanssa pian rautatieasemalta. Sieltä rahaton neito odottaa päätyvänsä outoon suurkaupunkiin, kahden vieraantuneen tätinsä kiusattavaksi.

Jos Louisa Jacobson onkin sentään Meryl Streepin tytär ja Marianina varsin herttainen, sarjan mainoskuvissa näkyvimmän aseman Marianin sijasta saavat kaksi muuta henkilöä. He ovat Christine Baranskin (The Good Fight) kotkamaiseksi tyypittelemä Agnes-täti ja Carrie Coonin (Fargo) intohimoisesti niin miestään kuin valtaa rakastava Bertha-rouva.

Bertha ja George Russell (Morgan Spector, Isänmaan puolesta) ovat upporikkaita nousukkaita. Heidän muodikas ja valkoinen linnansa on kohonnut Marianin yläluokkaisten tätien naapuriin. Agnes- ja Ada-täti (Cynthia Nixon, Sinkkuelämää) katsovat Russellien olevan vain kullattuun kuoreen kätkeytynyttä rahvasta, eivätkä halua olla naapuriensa kanssa tekemisissä. Marian pystyy olemaan heitä avoimempi. Russellien tarinaan on ammennettu vaikutteita New Yorkissa eläneiden Vanderbiltien historiasta.

Vanderbilteihin liittyviä vanhoja valokuvia ja Russellien kohtauksia vertailemalla voi huomata, että sarjan tekijätiimi on halunnut olla mahdollisimman uskollinen menneen maailman tyylille. Ei olisikaan yllätys, jos The Gilded Age huomioitaisiin jatkossa vaikkapa parhaan puvustuksen tai lavastuksen palkinnolla. Toisaalta, vaikka sarjan hahmot eivät ehkä yksittäin näyttäydy kovin monipuolisina, sen näyttelijäkunta vaikuttaa toimivan niin hyvin yhteen, että heille soisi tästä parhaan näyttelijäryhmän palkinnon.

The Gilded Agen ensimmäinen kausi on vasta ehtinyt puoliväliinsä, mutta HBO on jo tilannut sille jatkoa. Ensimmäisen kauden uudet jaksot ilmestyvät HBO Maxille tiistaisin.

Lisää luettavaa