Miksi Indiana Jones ampui miekkamiehen? Mistä apinanaivot oikeasti oli valmistettu? Nämä ja monet muut Indy-faktat selviävät tästä jutusta

Mitä tiedät Indiana Jones -elokuvista? Et varmaan tarpeeksi, mutta nyt asia korjaantuu. Episodi on kerännyt 50 asiaa, jotka fanin on hyvä tietää yhdestä kaikkien aikojen menestyksekkäimmistä elokuvasarjoista.

8.2.2016 08:00

 

1. Päähenkilön nimi oli alun perin käsikirjoituksessa Indiana Smith, mutta Steven Spielberg ei pitänyt Smith-nimestä, joten sukunimeksi muutettiin Jones.

indy50-13

2. Indiana Jones sai etunimensä George Lucasin koiran, alaskanmalamuutti Indianan mukaan. Sama koira oli esikuvana Tähtien sodan Chewbaccalle. Katso myös kohta 21.

3. Indiana Jonesin rooliin kaavailtiin ensin Tom Selleckiä, mutta hän oli kiinni roolissaan televisiosarja Magnumissa, eikä tuotantoyhtiö antanut hänelle lupaa tehdä elokuvaa.

4. Nick Noltelle tarjottiin Indiana Jonesin roolia, mutta hän kieltäytyi.

5. Kadonneen aarteen metsästäjissä nähtävän sukellusveneen lavaste on peräisin Wolfgang Petersenin elokuvasta Sukellusvene U-96 (Das Boot).

6. Kadonneen aarteen metsästäjien kohtaus, jossa Indy uhkaa tuhota liiton arkin singolla, kuvattiin samalla paikalla Tunisiassa kuin Tähtien sodan kohtaus, jossa jawat kaappaavat R2-D2:n.

7. Kaikki Indiana Jones -elokuvat alkavat Paramount-studion logolla, josta tulee siirtymä samalta näyttävään vuorimuodostelmaan.

8. Jotta Harrison Ford sai hatun pysymään kuvauksissa päässään, apuna käytettiin kaksipuolista teippiä.

Indy50-14

9. Kadonneen aarteen metsästäjien alussa mainitaan, että elokuva sijoittuu vuoteen 1936. Kyse täytyy olla loppuvuodesta, sillä lentokoneessa tapahtuvassa kohtauksessa luetaan Life-lehteä, joka on päivätty tuon vuoden marraskuulle.

10. Indiana Jonesin syntymäpäivä on 1. heinäkuuta 1899, joten Kadonneen aarteen metsästäjissä hän on 37-vuotias.

11. Kadonneen aarteen metsästäjien alussa nähtävän vesitason tunnus OB-CPO on viittaus viittauksena Tähtien sodan hahmoihin Obi-Wan ja C-3PO. OB on Perun valtion lentokoneiden maatunnus.

12. Indiana Jonesin työpaikka Marshall College on saanut nimensä Indy-elokuvien tuottajan Frank Marshallin mukaan.

13. Kadonneen aarteen metsästäjät oli Alfred Molinan ensimmäinen elokuvarooli. Molinan ensimmäisenä kuvauspäivänä hänen selkänsä peitettiin tarantella-hämähäkeillä.

14. Kadonneen aarteen metsästäjien alkujaksossa on vaikutteita Carl Barksin Aku Ankka -seikkailusta Inkojen kulta (The Prize of Pizarro).

15. Sallahin rooliin kaavailtiin aluksi Danny De Vitoa. Hän oli kuitenkin sitoutunut televisiosarjaan Taxi, joten roolin sai John Rhys-Davies.

indy50-3

16. Kadonneen aarteen metsästäjien kohtaus, jossa Indy ampuu taitojaan esittelevän miekkamiehen, oli Harrison Fordin improvisoima. Kohtauksen piti alun perin olla pitkä ja huolellisesti koreografioitu taistelukohtaus. Ford oli kuitenkin sairastunut punatautiin eikä halunnut käyttää kohtauksen kuvaamiseen kolmea päivää. Ford ehdotti Spielbergille että hän vain tylysti ampuisi miehen, jotta kohtaus saataisiin purkkiin. Näin myös tehtiin.

17. Legendaariselle saksalaisnäyttelijälle Klaus Kinskille tarjottiin Kadonneen aarteen metsästäjien pääroiston, sadistisen Tohtin roolia. Hän kieltäytyi koska piti elokuvan käsikirjoitusta ja lajityyppiä täytenä roskana. Kinski näytteli sen sijaan b-luokan kauhuelokuvassa Venom, osittain myös siksi että palkkio oli suurempi.

18. Kadonneen aarteen metsästäjien Sielujen kaivo -kohtauksessa Harrison Ford joutuu kasvokkain kobran kanssa. Kuvauksissa Fordin ja käärmeen välissä oli lasilevy. Trikki paljastuu käärmeen heijastuksena lasilevyssä.

indy50-1

19. Harrison Fordin ohella Pat Roach on ainoa näyttelijä, joka on mukana kolmessa ensimmäisessä Indy-elokuvassa. Isokokoinen Roach esiintyi pikkurooleissa kuten mekaanikkona, joka haastaa Indyn nyrkkitappeluun Kadonneen aarteen metsästäjissä ja gongin kumauttajana Tuomion temppelissä.

20. Indiana Jones ja tuomion temppeli sijoittuu vuotta aikaisemmaksi kuin Kadonneen aarteen metsästäjät.

21. Tuomion temppelin käsikirjoittaja Willard Huyckillä oli koira nimeltä Short Round. Samalla nimellä kutsutaan Indyn nuorta sidekickiä. Steven Spielbergillä oli puolestaan cockerspanieli nimeltä Willie, sama nimi kuin Kate Capshawn roolihahmolla.

indy50-6

22. Tuomion temppelin alussa nähtävä yökerho on nimeltään Club Obi Wan, joka on viittaus Tähtien sodan Obi-Wanin roolihahmoon.

23. Indiana Jones ja tuomion temppeli oli ensimmäinen Steven Spielbergin ohjaama jatko-osa.

24. Sharon Stone oli ehdolla naispääosan esittäjäksi Tuomion temppeliin. Stone näytteli myöhemmin samaa lajityyppiä edustavassa elokuvassa Kuningas Salomonin kaivokset.

25. Tuomion temppelissä Willie Scottia esittävä Kate Capshaw on Steven Spielbergin vaimo. He tutustuivat Tuomion temppelin tuotannon aikana.

indy50-7

26. Dan Aykroyd, Steven Spielberg ja tuottaja Frank Marshall tekevät pienet cameo-roolit Tuomion temppelin alkupuolella.

27. Tuomion temppelissä tarjottavat jäähdytetyt apinanaivot valmistettiin todellisuudessa vadelmavanukkaasta.

28. Indiana Jones ja tuomion temppeli oli alun perin nimeltään Indiana Jones ja kuoleman temppeli, Indiana Jones and the Temple of Death.

29. Tuomion temppeli sisältää kohtauksia, joiden piti olla jo Kadonneen aarteen metsästäjissä, kuten kohtaus yökerhossa ja takaa-ajo kaivoksessa.

30. Indiana Jones ja viimeinen ristiretki esittelee nuoren Indyn. Alkujakso on Spielbergin viittaus hänen omiin partiopoikakokemuksiinsa.

31. Nuorta Indyä Viimeisessä ristiretkessä esittävä River Phoenix (1970–1993) esitti Harrison Fordin poikaa elokuvassa Moskiittorannikko (1986).

indy50-10

32. Indyn inho käärmeitä kohtaan juontaa juurensa lapsuuteen. Käärmeiden pelolle annetaan selitys Viimeisen ristiretken alkujaksossa.

33. Viimeisessä ristiretkessä nähdään mistä Indyn leuassa olevan arpi on peräisin: nuori Indy viiltää itseään vahingossa ruoskalla. Harrison Fordin arpi leuassa on oikea ja todellisuudessa peräisin autokolarista, johon hän parikymppisenä joutui.

34. Adolf Hitleriä Viimeisessä ristiretkessä esittävä Michael Sheard on esittänyt Hitleriä viisi kertaa televisiossa tai elokuvassa. Sheard on esittänyt myös useita kertoja Heinrich Himmleriä.

35. Indiana Jonesin isää esittävä Sean Connery (s. 1930) on vain 12 vuotta vanhempi kuin Harrison Ford (s. 1942).

indy50-9

36. Gregory Peck oli ehdolla Indiana Jonesin isän rooliin ennen kuin Sean Connery valittiin.

37. Viimeisessä ristiretkessä nähtävä hevonen, jolla Indiana Jones ratsastaa, esiintyy myös Rambo III-elokuvassa Sylvester Stallonen hevosena.

38. Indiana Jones ja viimeinen ristiretki -elokuvan naispääosan esittäjä Alison Doody on näytellyt kolmen eri James Bond -näyttelijän kanssa. Viimeisessä ristiretkessä vastanäyttelijä on Indyn isää esittävä Sean Connery. Lisäksi Doody on esittänyt Pierce Brosnanin tyttöystävää elokuvassa Taffin, ja hänet nähdään myös Roger Mooren Bond -elokuvassa Kuoleman katse.

indy50-8

39. Kolme ensimmäistä Indiana Jones -elokuvaa kuvasi palkittu englantilaiskuvaaja Douglas Slocombe (s. 1913). Neljännen elokuvan aikoihin hän oli jo eläkkeellä, joten Kristallikallon valtakunnan kuvaajaksi valittiin Spielbergin pitkäaikainen yhteistyökumppani Janusz Kaminski.

40. Kolme ensimmäistä Indy-elokuvaa ovat voittaneet yhteensä kuusi Oscaria. Kaikki kolme on palkittu erikoistehosteista. Kadonneen aarteen metsästäjät palkittiin lisäksi parhaasta äänestä, leikkauksesta ja lavastuksesta, ja se sai erikoispalkinnon äänileikkauksesta.

41. John Williams on säveltänyt musiikin kaikkiin Indiana Jones -elokuviin. Williams on useimpien Spielbergin elokuvien sekä Tähtien sodan musiikin säveltäjä.

42. Indiana Jonesin oikea nimi on kokonaisuudessaan Henry Walton Jones Junior.

43. Indiana Jones ja kristallikallon valtakunta sijoittuu vuoteen 1957 eli 19 vuotta myöhemmin kuin sarjan edellinen osa.

44. Muista sarjan elokuvista poiketen Kristallikallon valtakunta kuvattiin kokonaan Yhdysvalloissa.

45. Kadonneen aarteen metsästäjien naispäähenkilö Marion Ravenwood (Karen Allen) palasi elokuvasarjaan Kristallikallon valtakunnassa.

indy50-12

46. Spielbergin pitkäaikainen yhteistyökumppani, moninkertainen Oscar-voittaja Michael Kahn on toiminut kaikissa Indiana Jones -elokuvissa leikkaajana.

47. Kristallikallon valtakunnan näyttelijät joutuivat tekemään sopimuksen näkemättä käsikirjoitusta lukuun ottamatta John Hurtia, joka halusi ehdottomasti lukea ensin käsikirjoituksen. Hurt kertoi, että häntä varten lennätettiin kuriiri Los Angelesista Lontooseen tuomaan käsikirjoitus luettavaksi. Kuriiri palasi huippusalaisen käsikirjoituksen kanssa seuraavana päivänä Los Angelesiin.

48. Kristallikallon valtakunnan tuotantobudjetiksi on ilmoitettu 125 miljoonaa dollaria.

49. Sean Conneryä pyydettiin Kristallikallon valtakuntaan uusimaan roolinsa Indyn isänä, mutta hän jatkoi pitkään harkittuaan mieluummin eläkepäiviä.

50. Kristallikallon valtakunta pyrittiin kuvaamaan samaan tyyliin kuin aiemmat sarjan elokuvat. Vaikka tekniikka oli kehittynyt huimasti kolmen ensimmäisen elokuvan jälkeen, digitaalisia efektejä käytettiin mahdollisimman vähän.

Juttu julkaistiin ensimmäisen kerran Episodissa 6/2008.

Lisää luettavaa