Tiesitkö tätä? Amerikan psykon pääosassa piti ensin olla Johnny Depp, sitten Brad Pitt

Kirjailijan kädet alkoivat täristä, kun Christian Bale iski Batemanin roolin päälle jo neuvotteluvaiheessa.

7.3.2024 23:59

Mary Harronin ohjaama Amerikan psyko oli vuoden 2000 kohutuimpia elokuvia ja samalla Christian Balen läpimurto Hollywoodin tähtikaartiin.

Vuonna 1991 ilmestyneen, Bret Easton Ellisin kirjoittaman romaanin päätyminen valkokankaalle oli monivaiheinen tarina.

Ensin ohjaajaksi valikoitui outo kauhuohjaaja Stuart Gordon (Re-Animator, From Beyond, Linnoitus). Gordon halusi kuvata elokuvan mustavalkoisena ja tehdä siitä yhtä väkivaltaisen kuin kirja. Pääosaan oli palkattu Johnny Depp, joka ei vielä 1990-luvulla ollut joka kodin megatähti, mutta tunnettu nimi silti.

Takuuvarma K-17-ikäraja oli kuitenkin studiolle liikaa ja ohjaajaksi vaihtui toinen outojen kauhuelokuvien legenda David Cronenberg (Videodrome, Kärpänen, eXistenZ).

Cronenbergin projektissa Patrick Batemania olisi näytellyt Brad Pitt, mutta Cronenberg ei ollut kiinnostunut väkivaltakohtauksista ollenkaan. Kirjassa käsiteltäviä ravintola- ja yökerhokohtauksia hän suorastaan vihasi.

Vaikka Ellis yritti taivutella Cronenbergiä toisiin aatoksiin, kauhumestari ei ohjeista piitannut. Hän palkkasi oman käsikirjoittajansa, mutta homma toiminut siltikään ja Cronenberg jätti projektin.

Tuottaja Edward Pressman päätti ottaa riskin ja palkata ohjaajaksi Mary Harronin – kanadalaisen punk-toimittajan, joka oli tuolloin ohjannut ainoastaan yhden elokuvan: I Shot Andy Warhol (1996).

”Harron oli ainoa ohjaajakandidaatti, joka tarjosi selkeän vision siitä, miten elokuvan voisi saada toimimaan”, Pressman kertoi.

Loppusilauksen asiaan teki –  tuolloin kohtalaisen tuntematon – 26-vuotias englantilaisnäyttelijä Christian Bale.

Roolista neuvotellessa hän päätti yllättää kirjailijan. Bale marssi Ellisin toimistoon Batemaniksi stailattuna ja iski roolin päälle jo tapaamisessa. Bale teki niin hyytävää työtä, että Ellis oli kauhusta kankeana ja rukoili kädet täristen Balea lopettamaan näyttelemisen.

Amerikan psyko tahkosi noin 34 miljoonan dollarin lipputulot vain 7 miljoonan dollarin budjetilla. Vaikka osan kriitikoista mielestä leffa oli vain valju versio kirjasta, elokuvalla on tätä nykyä kulttistatus ja uskollinen kannattajakunta.

Bret Easton Ellis täyttää tänään 60 vuotta. Episodi onnittelee!

Lähde: IMDb

Lisää luettavaa