Tieteisleffan visiot muuttuivat todellisuudeksi

10.12.2010 14:00

Tron-elokuvan jatko-osaa saatiin odottaa 28 vuotta. Alkuperäisen elokuvan visiot ovat toteutuneet: näyttelijä pystytään irrottamaan ruumiistaan ja sinkoamaan ajassa taaksepäin. Koskaan aiemmin näyttelijä ja hänen nuorempi, virtuaalinen kopionsa eivät ole esiintyneet valkokankaalla vastakkain.

Tron on digitaalielokuvien edelläkävijä pelimaailmaa sivuavan visuaalisen ilmeensä, virtuaalisten kuvauspaikkojensa ja vastavaloefektiensä ansiosta. Jatko-osassa nähdään monia tuttuja elementtejä alkuperäisestä seikkailusta. Tärkein yhdistävä tekijä on kaksoisroolissa näyttelevä Jeff Bridges. Oscar-voittaja esittää sekä Kevin Flynniä että tämän nuorempaa versiota, tietokonemaailmaa hallitsevaa Clu-ohjelmaa. Bridges epäröi ennen kuin suostui palaamaan rooliin.

– Olisin voinut vuokrata heille näköisyyteni ja käyttöoikeuden näyttelemiseeni. Se on varmasti seuraava askel kehityksessä, etenkin kun minut on nyt tallennettu tietokoneelle. Voin kuvitella, että elokuvantekijät haluavat pian virtuaalinäyttelijän, jossa on 20 prosenttia Bridgesia, 10 prosenttia Marlon Brandoa ja loput jotain muuta.

Suurin tekninen ongelma oli luoda 61-vuotiaasta Bridgesista virtuaalinen versio, joka näyttäisi ja käyttäytyisi kuin Bridges kolmekymppisenä Kaikki pelissä -draamassa. Prosessi aloitettiin tekemällä kolmiulotteinen kuvatiedosto.

– Minut skannattiin päästä varpaisiin, mikä tuntui Tronin visioiden toteutumiselta. Jouduin seisomaan liikkumatta, kun laservalo skannasi vartaloni.

Hänen kasvoistaan otettiin muotti, josta tehtiin maski. Siihen kiinnitettiin 52 anturia, joiden avulla kasvonliikkeet mallinnettiin Clun esityksen pohjaksi. Kun Bridges näytteli Clun osuudet, hänellä oli päässään hiilikuitukypärä. Siihen kiinnitetyt neljä pienoisinfrapunakameraa kuvasivat hänen kasvojaan vähintään kahdesta kuvakulmasta koko ajan. Lisämateriaalia käytettiin Clun ilmeiden hiomiseen. Clun kasvot muovattiin kymmenien näyttelijästä nuorena otettujen valokuvien pohjalta, ja hahmon ilmeet ja liikkeet synkronoitiin vastaamaan Bridgesin esitystä.

Johanna Juntunen

Lue koko juttu uudesta Episodista!

Lisää luettavaa