Toimituksen suosikit: Eläimellisiä tarinoita

Uusi viikonloppu, uusi puoli tusinaa ensi-iltoja!

4.3.2022 15:54

Ohjelmiston kuudesta uutuusnimikkeestä kärkeen nousivat eläimiin liittyvät tarinat. First Cow sijoittuu villiin länteen, mutta siihen yleensä liitettyjen väkivaltaisuuksien sijaan keskiössä on kahden miehen ystävyys. Sekä alueen ainut lehmä, jonka maitoa kaksikko varastaa öisin leipoakseen rajaseudun asukkaille harvinaisia herkkuja: keksejä.

Vain yksi toimittaja ehti nähdä kotimaisen dokumentin Eläinoikeusjuttu, mutta hän antoi sille neljä tähteä. Aktivismista, iän tuomasta kyynistymisestä ja ennen kaikkea eläinten oikeuksista Suomessa kertova elokuva on hieno ja tärkeä, mutta varoituksena mainittakoon, että se sisältää melko rankkaa kuvastoa.

Erityinen kotimainen tapaus on myös Pahanhautoja, se kun edustaa Suomessa harvemmin tehtävää kauhua. Perinteisestä pimeässä pelottelusta poiketen Pahanhautojan kauhut aukeavat kirkkaassa päivänvalossa, kun täydellisiä kulisseja yllä pitävän perheen tytär oireilee pelottavin seurauksin.

Myös Pedro Almodóvarin uutuudessa Rinnakkaiset äidit käsitellään perhettä ja sukua, ei aina helppoja aiheita. Kahden erilaisen ensikertalaisäidin elämät kietoutuvat yhteen taustanaan Espanjan sisällissodan ja Francon diktatuurin perintö. Oscar-ehdokas Penélope Cruz tekee yhden hienoimmista rooleistaan.

Harmillisesti The Batman -uutuudesta intohimoisimmin pitänyt Episodin toimittaja ei tällä viikolla mahtunut mukaan taulukkoon. Digiörkkien ja teknovempainten sijaan synkkä etsivä metsästää sarjamurhaajaa Gotham Cityn yössä.

Viikon puoli tusinaa uutuutta täydentää toinen kotimainen dokumentti. Maija Isola kertoo Marimekon merkittävästä muotoilijasta, jonka kangaskuviot ovat edelleenkin tuotannossa. Kulissien takana luovan taiteilijan ja Marimekon johtajan välit olivat vähemmän lämpimät.

 

Lisää luettavaa