Tuleeko tästä Suomen Hollywood? Vuokattiin rakennetaan uuden teknologian elokuvastudio

Virtuaalista LED-studioteknologiaa on käytetty The Mandalorian -sarjan tekemisessä.

22.10.2020 10:50

Vuokatin alueelle Sotkamoon on perusteilla Hollywoodin standardit täyttävä LED-elokuvastudio. Paikka on tiedotteen mukaan nimeltään Kajawood.

Elokuvatuottajat Miika J. Norvanto ja Timo Puustinen ovat allekirjoittaneet sopimuksen Steve Griffithin ja Jacob Nguyenin kanssa. Griffith on lukuisten Marvel-elokuvien ja Stranger Things -sarjan VFX-tuottaja.

Merkittävässä roolissa on virtuaalisen LED-studioteknologian hyödyntäminen elokuvastudiossa. Kyseessä on uuden sukupolven kustannustehokas tapa tuottaa laadukkaita ja realistisia virtuaaliympäristöjä sekä -maailmoja. Teknologia säästää merkittävästi kuluja elokuvien ja tv-sarjojen tuotanto- ja jälkituotantovaiheessa.

Kajawoodin studio olisi yksi Euroopan ensimmäisistä LED-studioista.

Virtuaalista LED-studioteknologiaa on käytetty Star Wars -sarja The Mandalorianin tekemisessä, jossa perinteisen vihertausta-teknologian sijasta käytetään LED-seiniä. Tämä mahdollistaa valmiiden taustojen projisoinnin jo kuvausvaiheessa, ja elokuvantekijät pääsevät näkemään valmiin lopputuloksen kuvauspaikalla. Normaalisti vihertaustojen korvaamiseen oikeilla taustoilla saatetaan käyttää jälkituotannossa aikaa useita kuukausia.

Virtuaalisen LED-studion rakennusprojekti Suomeen sai vauhtia Hollywoodista. Yhä lisääntyvien Netflixin ja Disneyn projektien myötä tarve LED-studiolle on lisääntynyt. Yhteistyössä näissä projekteissa Steve Griffithin, Jacob Nguyenin ja Alexa Khanin kanssa toimineen Trevor Doylen positiiviset kokemukset Suomesta vahvistivat hänen haluaan suositella Kainuuta ja Kajawoodia elokuvastudioiden sijaintipaikaksi. Doyle on Norvannon ja Puustisen tuottajapartneri Rendel-elokuvissa ja tuottajana Mongolian Oscar-ehdokaselokuvassa The Steed.

Elokuvatuotannoille halutaan löytää varsinkin Covid-19-pandemian aiheuttamien elokuvamaailman muutosten myötä uusia turvallisia ja kustannustehokkaita toimintatapoja, joita virtuaalinen elokuvastudio pystyy yhdessä suomalaisen laadukkaan osaamisen myötä tarjoamaan. Vuokattiin sijoittuva studioyhteisö pystyy palveluineen vastaamaan tähän suureen kysyntään.

Norvanto ja Puustinen ovat rakentaneet Kainuuseen omaleimaista elokuvien tuotantomallia jo viisi vuotta. Viimeisen kahden vuoden ajan on ollut käynnissä Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittama hanke Kajawood: Kainuu – Suomen Hollywood sekä viime kesänä käynnistettiin myös Business Finlandin rahoittama VFX-studiohanke. Kainuussa onkin kuvattu yhä kasvavissa määrin elokuvia ja sarjoja kuten Tuntematon sotilas ja Cold Courage.

Griffithin ja Nguyenin kanssa allekirjoitetun sopimuksen myötä saadaan mukaan lisää kansainvälistä erikoisosaamista LED-studion toteuttamiseen sekä asiakkaita maailmanlaajuisesti. Studiolle on tehty jo tontti- ja kaavaratkaisut yhteistyössä Sotkamon kunnan kanssa. Parhaillaan Norvanto ja Puustinen etsivät sopivia yhteistyökumppaneita hankkeen eri osa-alueisiin. Studiokylän rakennustyöt käynnistetään ensi keväänä.

Kajawoodin on tarkoitus palvella studiokylänä, jonka ympärille rakentuu oma ekologinen ja energiatehokas infrastruktuuri. Rakenteilla on studion lisäksi korkealaatuista majoituskapasiteettia yli 200 hengelle, ravintolapalvelut, tuotanto- ja rakennustilat, lavaste- ja korjauspajat. Lisäksi suunnitteilla on erillinen lavastekylä. Studioalueen vahvuutena on sijainti Vuokatin alueella. Luontoa ja asutusta yhdistävä ympäristö tarjoaa elokuvantekijöille monipuolisia palvelu-, majoitus- ja yhteistyömahdollisuuksia. Kainuun luonto, runsasvaloinen kesäkausi, vaihtuvat vuodenajat sekä merkittävämmäksi nouseva varmaluminen talvi mahdollistavat studiokuvaamisen lisäksi monipuolisten kuvauspaikkojen hyödyntämisen niin kotimaisille kuin kansainvälisille elokuva- ja TV-tuotannoille.

Kyseessä on useamman vuoden hanke, jota rakennetaan asteittain. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat tiedotteen mukaan yli 20 miljoonaa euroa, ja sillä on merkittävä työllistävä vaikutus koko Kainuun alueella. Hankkeen toivotaan houkuttelevan alueelle elokuva-alan osaajia ja ammattilaisia kaikkialta Suomesta ja ulkomailta.

Lisää luettavaa