Tuleeko tästäkin Tom Hanks -leffa? Dan Brownin uusi romaani vie megalomanian uusille asteille

Robert Langdon on modernin ajan sivistynyt MacGyver.

31.10.2017 10:30

Dan Brownin kirjoissa on aina ollut sopivaa suuruudenhulluutta, ja kerronta on ollut mukaansatempaavan elokuvamaista. Brownin Robert Langdon -kirjoista onkin tehty jo kolme elokuvaa, ja on helppo kuvitella, että seuraavana vuorossa on Alku. Viides Langdon-romaani vie Brownin megalomanian ihan uusille asteille, ja tarina haluaa ottaa kantaa koko maailmankaikkeuteen.

Tällä kertaa romaani vie Robert Langdonin Espanjaan, jonka upeaa arkkitehtuuria, taidehistoriaa ja kulttuuria Brown sekoittaa omalla tunnistettavalla tyylillään jännittävään fiktioon. Langdonin vanha oppilas, teknologiamiljardööri Edmund Kirch järjestää yllättävän tiedotustilaisuuden, jossa aikoo vastata ihmiskuntaa aina askarruttaneisiin peruskysymyksiin.

Kirja on tuttuun tapaan täynnä vaaroja, jännittäviä tilanteita ja toinen toistaan hurjempia juonenkäänteitä. Brownin kirjat vie lukijansa yksityiskohtaisille ja jopa opettavaisille matkoille historiallisen upeisiin kaupunkeihin. Sillä peitetään taitavasti alleen se ongelma, että lähtöasetelma kirjoissa on tylsän tunkkainen ja toistuva. Robert Langdon on modernin ajan sivistynyt MacGyver, joka selviää pinteestä kuin pinteestä kaunis ja aina vaihtuva nuori sankaritar kainalossaan. Kirjoja onkin vaikea lukea näkemättä mielessään Tom Hanksin tuomaa karismaa pölyisiä tweed-takkeja suosivaan professoriin.

Jo Brownin edellinen romaani Inferno osoitti väsymisen merkkejä, kun kaikesta piti saada entistä suurempaa ja ihmiskunnalle merkittävämpää, mutta samalla se söi uskottavuutta entisestään. Alku vie premissin jo niin pitkälle ettei mitenkään voi olla aiheuttamatta lukijalle pettymystä. Jos kirjan esittämiin kysymyksiin voisi vastata uskottavasti olisi se jännityskirjallisuutta huomattavasti merkittävämpää yhteiskunnallista keskustelua.

Yhteiskunnallisen suuren ajattelijan sijaan Dan Brown on jännärikirjailija, jonka romaanit istuvat enemmän Hollywoodiin kuin kirjallisuuspiirien analysoitavaksi.

Jesse Huusari

★★★

Alku. Kirjoittanut Dan Brown. Kustantaja WSOY. 463 sivua.

Lisää luettavaa