Tutkijat Netflixille: Vetäkää tämä sarja pois valikoimasta

Syytöksiä sadellut.

2.8.2017 04:31

Uutisoimme vastikään kritiikistä, joka kohdistui Netflixin uuteen elokuvaan To The Bone. Siinä käsitellään nuoren naisen taistelua anoreksiaa vastaan. Monilla oli huolena, että elokuva aiheuttaisi matkimista teinien keskuudessa.

Toinenkin Netflixin tuotos on ollut tapetilla huolien vuoksi. 13 Reasons Why -nimisen sarjan on jo syytetty aiheuttaneen itsemurhia.

Sarja on ollut kainostelematon alusta lähtien. Siinä muun muassa näytettiin kolmeminuuttinen itsemurhakohtaus. Joidenkin mielestä sarja luo tietoisuutta itsemurhista, kun toisten mielestä vaarana on jälleen matkiminen.

Journal of American Medicine -julkaisussa julkaistiin nyt tutkimus, jossa otettiin rajusti kantaa. Tutkimuksen tekijät haluavat Netflixin vetävän sarjan pois ohjelmistostaan.

Tutkimuksessa havaittiin nettihakujen itsemurhista lisääntyneen 19%. Hauissa oli havaittavissa selvä nousu itsemurhan tekemiseen liittyvistä ohjeista. Myös itsemurhan estämiseen liittyvien vinkkien haut lisääntyivät.

– Pahimmat pelkomme varmistuivat. Tuhannet ihmiset, tuhannet useammat ihmiset hakevat netissä tapoja tappaa itsensä, tutkijan vetäjä John Ayers sanoi.

Selvää linkkiä itsemurhien lisääntymisen ja nettihakujen lisääntymisen välillä ei kuitenkaan todistettu. Joissakin aiemmissa tutkimuksissa linkki hakujen lisääntymisen ja itsemurhien välillä on silti havaittu.

Washington Postin mukaan lapsipsykiatrit ovat huomanneet potilaiden puhuvan sarjasta. 12-vuotias tyttö oli väitetysti sanonut nähneensä sarjan ja ajatellut sen jälkeen, että itsemurha on normaali asia.

– En ole koskaan kuullut tuollaista. 30 vuoden aikana en ole koskaan kuullut lapsen sanovan, että jokin juttu sai hänet ajattelemaan itsemurhan olevan normaalia. Se todella herätti huomioni, eräs lastenpsykiatri sanoi.

Kautta kaksi kuvataan parhaillaan. Sen on tarkoitus saada Netflix-ensi-iltansa vuonna 2018.

Lähde: Newser

 

Lisää luettavaa