Tyrkyllä Orioniin: kauhua ajalta ennen kuin Twilight pilasi vampyyrit

Episodi ja Kansallinen audiovisuaalinen instituutti ovat yhteistyössä suunnitelleet Orion-teatteriin sarjakuva-aiheisten elokuvien sarjan vuoden 2016 keväällä. Yleisö päättää yhden esitettävistä elokuvista viiden ehdokkaan joukosta äänestyksellä, joka päättyy 23. lokakuuta. Yksi ehdokkaista on David Sladen 30 päivää kaamosta vuodelta 2007.

Slade oli jo vakuuttanut esikoispitkällään, vuonna 2005 ilmestyneellä teinitytön ja potentiaalisen pedofiilin kissa ja hiiri -leikillä Hard Candy. Toiseksi elokuvakseen hän tarttui Steve Nilesin ja Ben Templesmithin minisarjaan 30 Days of Night. Siitä syntyi rouheva vampyyrikauhuleffa 30 päivää kaamosta.

30-Days-of-Night-taisteluElokuvan tapahtumat sijouttuvat alaskalaiseen Barrowin kaupunkiin, joka valmistautuu rutiininomaisesti kaamokseen, 30 päivän jaksoon, jolloin aurinko ei nouse. Tänä kyseisenä talvena kaupunkiin kuitenkin saapuu muukalainen (Ben Foster), joka ryhtyy sabotoimaan muutenkin eristyksissä sijaitsevan paikkakunnan vähäisiä kontakteja ulkomaailmaan.

Pian selviää, että tulokas raivaa tietä jollekin vielä pahemmalle – laumalle valolle arkoja hirviöitä, jotka kuukauden mittaisen yön aikana saavat tilaisuuden toteuttaa verisiä vaistojaan. Ja niinpä pahaa-aavistamattomat kaupunkilaiset joutuvat hurjan hyökkäyksen kohteeksi joidenkin hyväonnisten onnistuessa taistelemaan henkensä puolesta ja piiloutumaan verenimijälaumalta.

30-Days-of-Night-Melissa-George-Josh-HartnettEloonjääneitä johtaa Josh Hartnett, jonka tähti ei lupaavan alun jälkeen ollut 2000-luvulla lähtenyt odotettuun nousuun. Hän sopii kuitenkin hyvin pikkukaupungin sheriffiksi, joka yrittää sopeutua uusiin, yliluonnollisiin lainalaisuuksiin.

Hartnetista huolimatta elokuva jäi varsinkin Suomessa harmittavan pienelle huomiolle – se keräsi täällä alle 5 500 katsojaa. 30 päivää kaamosta on kuitenkin erittäin toimivaa kauhutoimintaa, jossa Danny Huston varastaa show’n yhtä aikaa viekkaiden että barbaaristen vampyyrien johtajana. Elokuva on myös varustettu erinomaisen toimivalla ääniraidalla, jolla arktisen tuulen aiheuttamat ulinat ja pakkasesta johtuvat nurkkien paukkumiset sekoittuvat lumituiskussa vaanivien hirveiden olentojen murinaan.

30_days_of_night_danny_hustonSen verran Sladen kirjaimellisestikin verevä roiskuttelu kuitenkin herätti huomiota, että hänet palkattiin ohjastamaan kolmatta Twilight-elokuvaa Epäilys vuonna 2010. Hänen näkemyksensä teinihöpöilystä onkin sarjan paras, mikä ei tosin ole vaikeaa. Se jäi valitettavasti myös hänen viimeiseksi elokuvaohjauksekseen, sillä sen jälkeen hän on tehnyt vain tv-töitä.

Jos kuitenkin haluaa nähdä, miten cooleja ja pelottavia vampyyrit saattoivat olla ennen kuin Twilight ja sitä seuranneet tv-sarjat valjastivat niistä romanttisia söpöläisiä, joiden ainut tarkoitus oli saada teinisydämet pamppailemaan, nyt siihen olisi tilaisuus.

Minkä elokuvan haluat nähdä valkokankaalla Episodin ja KAVIn Sarjakuvaleffa-sarjassa? Äänestä suosikkiasi täällä.

(EPISODI/Jouni Vikman)

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut