Vanhat rouvat vibraattorimarkkinoilla – komediasarja ystävyydestä ja ikääntymisestä

Netflixin Grace and Frankie säväyttää osuvalla huumorilla ja sukupolvet ylittävällä laatudraamalla. Komedian kautta käsitellään vanhenemista ja elämän suuria muutoksia.

19.1.2018 19:28

Eläkeikäiset naiset saavat elämänsä yllätyksen yhteisellä illallisella: heidän yhteistä firmaa pyörittävät asianajajamiehensä ovat rakastuneet toisiinsa ja haluavat erota vaimoistaan.

Epäuskoinen nauru vaihtuu äkkiä raivostuneeseen huutoon, josta lähdetään hitaasti rakentamaan uutta elämää, uutta itseään.

Grace and Frankie ovat nimensä mukaisesti Jane Fonda ja Lily Tomlin. Legendaaristen naisnäyttelijöiden rinnalla nähdään Gracen ex-miehenä Robertina Martin Sheen (The West Wing) ja Frankien ex-miehenä Solina Sam Waterston (Law & Order).

Molemmat pariskunnat ovat eläneet tukevasti ylemmän keskiluokan mukavaa elämää, Grace ja Robert kontrolloidusti ja kauniisti, Frankie ja Sol hippimäisen rennosti. Erouutisten jälkeen Grace ja Frankie päättävät muuttaa yhdessä asumaan pariskuntien yhteiseen rantataloon.

Sarjan ensimmäisellä tuotantokaudella naiset yrittävät toipua eroistaan ja löytää itsensä uudestaan tai oikeastaan jopa ensimmäistä kertaa. Prosessi kulkee perinteisellä ’yksi askel eteenpäin, kaksi askelta taaksepäin’ -kaavalla, eikä toisiaan vain vaivoin sietävät naiset pääse alussa helpolla.

Grace and Frankie -sarjan pohjana on suuret elämänmuutokset, jotka luovat hyvää komediaa. Sekä Grace että Frankie ovat ensimmäistä kertaa elämässään omillaan, eikä vieressä enää kulje hyvässä tai pahassa se oma tuttu puoliso. Etsinnässä on yhteys elämään ja yhteys uusiin ihmisiin, ja kuvaannollisen matkan aikana kohelletaan reippaasti.

Sarjassa seurataan sekä Gracen ja Frankien että heidän ex-miehiensä elämää. Entisten ja nykyisten parisuhteiden kiemurat tulevat katsojalle pikkuhiljaa tutuiksi, ja samaa sekametelisoppaa hämmentävät lisäksi heidän lapsensa. Aikuisilla lapsilla on omat ongelmansa, eikä heidän niin sanottu apunsa aina toimi ihan tarkoituksenmukaisesti.

Toisella ja kolmannella tuotantokaudella Grace ja Frankie rakentavat elämäänsä eteenpäin, uusille yritysurille ja uusiin ihmissuhteisiin. Näiden tapahtumien ansiosta sarjaan saadaan iso määrä aivan mahtavia vierailevia tähtiä, eikä tuore neljäskään kausi jää tässä jälkeen.

Sarjan ytimessä on äärimmäisen laadukas tekeminen, sekä ruudun takana että ruudun edessä. Näyttelijät ovat kaikki huippuluokkaa, ja sivuosissa loistavat etenkin Gracen äärimmäisen sarkastinen Brianna-tytär (June Diane Raphael) sekä Frankien elämänsä läpi mokaillut koiranpentumainen Coyote-poika (Ethan Embry).

Grace and Frankie on saanut paljon suitsutusta sekä kriitikoilta että katsojilta, ja sarja on saanut myös runsaan määrän palkintoehdokkuuksia. Etenkin Fonda ja Tomlin loistavat rooleissaan noin 70-vuotiaina naisina, jotka yhteiskunta on jo sivuuttanut mutta joilla riittää vielä virtaa yrittää ja elää.

Grace ja Frankie ovat paitsi vanhoja myös naisia ja mukana bisnesmaailmassa, joten syrjimistä ja väheksyntää katsotaan sarjassa usealta kantilta.

Varsin kypsään ikään ehtineet näyttelijälegendat ovat korostaneet lähteneensä sarjaan mukaan, koska nykyaikana vanhemmille naisille ei yksinkertaisesti ole hyviä rooleja, jos niitä ei luo itse. Tämän sarjan on kehittänyt Frendit luonut Marta Kauffman, ja sekä Fonda että Tomlin toimivat naisvoittoisen tekijäkaartin vastaavina tuottajina.

Grace and Frankie naurattaa ja vetoaa, vaikka oma ikä olisi alle puolet pääosahenkilöiden synttärikakun kynttilöiden määrästä. Vähän empatiaa, avoin mieli, ja hyvä paikka sohvalla; niillä pärjää jo pitkälle.

Grace and Frankie -sarjan neljäs tuotantokausi julkaistaan tänään 19. tammikuuta Netflixissä kokonaisuudessaan.

Ai, ne vibraattorit? Ne ovat ihan oma hahmonsa sarjassa! Katso ja opi!

Lisää luettavaa