Venäjällä nousi raivo – uusi sodan ja totalitarismin vastainen elokuva nousi katsojatilaston kärkeen

Elokuva on aiheuttanut vihan ja hämmennyksen lisäksi ihastusta.

5.2.2024 15:33

Venäjällä on vaivihkaa noussut suosioon fantasiadraama Master and Margarita (2024). Se perustuu Mihail Bulgakovin kirjaan Saatana saapuu Moskovaan.

Kirja kertoo paholaisen ja hänen seurueensa vierailusta virallisesti ateistisessa Neuvostoliitossa. Professori Wolandin muodon ottanut paholainen vaikuttaa kirjassa varsin lempeältä hahmolta verrattuna Neuvostoliiton hallintoon.

Kirjaa pidetään totalitarismin kritiikkinä. Monet kriitikot pitävät sitä yhtenä 1900-luvun parhaista romaaneista sekä neuvostosatiirien eturivin romaanina.

Myös juuri julkaistu elokuva on tulkittu paitsi kritiikiksi Putinin hallintoa niin myös Ukrainan sotaa vastaan. Elokuva sijoittuu 1930-luvulle, ja se kertoo kirjailijasta, jonka teoksia totalitaarinen valtio sensuroi.

Tämän seurauksena hän ryhtyy työstämään kirjaa, jossa saatanallinen hahmo nousee haastamaan valtion propagandan. Elokuva on NME:n mukaan yksi kalleimmista koskaan Venäjällä tehdyistä, sillä se maksoi lähes 16 miljoonaa euroa.

Master and Margarita.

Leffa on joutunut Venäjällä kansallismielisten aktivistien ja joidenkin venäläisten julkisuuden henkilöiden kritiikin kohteeksi. He ovat valittaneet ainakin elokuvan näkemyksistä Ukrainan sodasta, ja leffaa on syytetty valeuutisten levittämisestä.

Lisäksi kritiikkiä on tullut siitä, että kulttuuriministeriö oli rahoittanut elokuvaa. Korkean profiilin tv-juontaja Vladimir Solovjov vaatikin ”vakavaa tutkimusta” elokuvan tuotannosta. Muutenkin on vaadittu rikostutkintaa elokuvasta ja sen ohjaajasta Michael Lockshinista, jota on syytetty ”kiihkeäksi russofoobikoksi”.

Lockshin on itse syntyjään Yhdysvaltainen, mutta hän on asunut myös Neuvostoliitossa, ja valmistunut Moskovan valtionyliopistosta psykologiksi. Sen jälkeen hän muutti Lontooseen ja alkoi ohjata mainoksia.

Business Insiderin mukaan Lockshin ei ole Venäjän kansalainen. Hänen meriiteissään on muun muassa vuoden 2020 Netflix-hitti Hopealuistimet (Silver Skates).

Master and Margaritan syntytarina oli monimutkainen. Vuonna 2018 se oli vielä venäläisissä käsissä, ja venäläisen ohjaajan Nikolai Lebedevin piti ohjata se. Projekti ei kuitenkaan ottanut tuulta alleen, ja Lebedev jätti tuotannon.

Vuonna 2020 Lockshin kirjoitti uuden käsikirjoituksen yhdessä Roman Kantorin kanssa, ja ohjasi elokuvan vuonna 2021. Elokuvan työnimenä oli Woland, ja pääosaan valittiin saksalainen August Diehl. Hänet tunnetaan muun muassa roolistaan SS-upseeri Dieter Hellstromina elokuvassa Kunniattomat paskiaiset (2009).

Elokuva kuvattiin Moskovassa, Pietarissa ja Maltalla. Levittäjänä toimi alun perin Universal Pictures, jonka alaisuudessa elokuva oli tarkoitus julkaista. Ukrainan sodan alkamisen jälkeen Universal Pictures kuitenkin lähti Venäjältä, ja elokuvan julkaisi lopulta venäläinen Atmosfera Kino vuoden 2024 tammikuussa.

Wikipedian mukaan elokuva on saanut ainakin jonkin verran myönteisiä arvioita venäläisessä lehdistössä. Sitä on kuvailtu ”ensimmäiseksi hyväksi sovitukseksi” Bulgakovin romaanista, ja Komsomolskaja Pravdan ja RBK:n arvostelijat puolestaan kiittivät Diehlin suoritusta Wolandina.

Master and Margarita ei ole ainakaan vielä suoratoistopalvelujen tarjonnassa Suomessa. Alla traileri.

Lue myös: Käykö Venäjä jo julistamatonta sotaa länttä vastaan? Asiaa selvitetään ajankohtaisessa sarjassa – Episodi.fi

Lähde: Wikipedia, Wikipedia, Wikipedia, NME, The Exiled Soul

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia