Free Skate

Taitoluistelun maailmaan sijoittuva suomalainen indie-elokuva unohtaa välillä kuljettaa tarinaansa eteenpäin, mutta pitää silti kiinnostuksen yllä. (Ikäraja K-12  K-16, ikärajaa nostettu 4.11.22)

21.10.2022 13:56
MAA VUOSI GENRE , , ENSI-ILTA 21.10.2022

Nykyisessä maailmantilanteessa Venäjästä uskoo kaikki pahat kertomukset, mutta urheilussa maa on ollut hylkiövaltio jo vuosia järjestelmällisen, valtiojohtoisen dopinghuijauksen johdosta. Urheilun jalot aatteet eivät siellä muutenkaan ole kovin suuressa huudossa. Vain vähän ennen Ukrainan sodan alkamista Pekingin olympialaisissa nähtiin ikävä välikohtaus, kun venäläisvalmentaja haukkui epäonnistuneen taitoluistelijan esityksen päätteeksi suorassa lähetyksessä.

Taitoluistelun maailmaan sijoittuva Free Skate sisältää vastaavia hetkiä, ja sen päähenkilö, Venäjällä kilpaillut nuori suomalaissyntyinen nainen pakeneekin Suomeen lajiin liittyvää henkistä ja fyysistä kaltoinkohtelua. Isoäitinsä (Leena Uotila) huomaan asettuva urheilija haluaa jatkaa lajin parissa huomattavasti sympaattisempien suomalaisten taustavoimien kanssa. Kokemukset ovat kuitenkin traumatisoineet hänet käytännössä mykäksi ja muutenkin lukkoon. Uusi ura ei urkene, ennen kuin vanhat haavat on avattu ja hoidettu.

Taitoluistelu kuuluu niihin lukemattomiin lajeihin, joissa urheilijan työllä ja tuskalla kehittämät taidot saavat suorituksen näyttämään helpolta ja vaivattomalta. Kauneutensa takia kontrasti jäällä liitelyn ja kulisseissa raatamisen välillä on taitoluistelussa erityisen vahva. Sen avaamisessa Free Skate onnistuu erinomaisesti.

Free Skate on ilman tukia tehty kotimainen indie-elokuva, jonka takana ovat ohjaaja Roope Oleniuksen ja käsikirjoituksen laatineen pääosan esittäjä Veera W. Vilon muodostama pariskunta. Joukkuevoimistelussakin menestynyt Vilo sopii urheilulliseen rooliin ja taatusti tietää mitä se vaatii.

Rajalliset resurssit näkyvät lähinnä lokaatioissa ja viimeistelyssä. Ilmeisesti mukaan on haluttu kaikki kuvatut hetket, sillä kaksituntisena elokuva on aivan liian pitkä. Free Skatesta olisi surutta voinut leikata pois puoli tuntia, sillä varsinkin alkupuolellaan se tuntuu unohtavan, että tarkoitus olisi kertoa myös tarinaa. Voisi myös keskustella siitä, oliko kaavamainen jännärilopetus enää tarpeellinen totuuden paljastuttua.

Vaikka punainen lanka välillä hukkuu, onnistuu Free Skate olemaan koko ajan kiinnostava, varsinkin mikäli taitoluistelu lajina edes hieman kiinnostaa.

Jouni Vikman

Free Skate -elokuvan traileri

Lisää luettavaa