Vielä hetken Netflixissä: Viiden tähden trilleri vuodelta 2016 – ohjaajalta erikoinen tempaus ennen kuvauksia

IMDb-arvosana on 7,1.

Pätevä trilleri Elle (2016) kertoo menestyneestä liikenaisesta, joka joutuu raa’an raiskauksen uhriksi. Jäljittääkseen raiskaajan ilman poliisin apua hän turvautuu omaan nokkelaan ja eroottiseen mielikuvitukseensa.

Episodin arvostelussa leffa sai viisi tähteä:

”Vaikka jo Black Book oli erittäin hyvä, Elle on mestariteos. Sen ensi-illassa Cannesissa vuoden 2016 keväällä kriitikot (minä muiden mukana) olivat pakahtua silkasta ihastuksesta. Odotetusti se lähti festivaaleilta tyhjin käsin. Kun arvovaltaisen juryn on valittava raiskaus- ja kostoelokuvan ja brittiläisen sosiaalijärjestelmän ankaran kritiikin välillä, se yleensä kallistuu jälkimmäiseen.

Niin, Elle kertoo raiskauksesta. Kamalimmasta ja vahingoittavimmasta väkivallasta, jota ihminen voi kuvitella. Jotenkin Verhoeven, sairas paskiainen, onnistuu tekemään siitä… hauskaa. Ja jopa jollain tavalla voimaannuttavaa.

Asiaa auttaa, ettei päähenkilö ole ohjekirjojen mukainen uhri. Kun roolittaa Isabelle Huppertin, se on väistämätöntä. Hyökkäyksen jälkeen Michèle nousee, siistiytyy ja tyynesti ilmoittaa tapahtuneesta ystävilleen ravintolassa juuri, kun tarjoilija on tarjoilemassa shampanjaa. ”Ehkä odotamme pari minuuttia ennen avaamista”, kuuluu hermostunut vastaus. Pelkästään tämä kohtaus selittää miksi kukaan amerikkalaisnäyttelijätär ei Verhoevenin omien sanojen mukaan halunnut suostua moraalittomaan elokuvaan. Huppert hoitaa sen itsevarman uskottavasti.”

Näyttelijöinä Isabelle Huppert, Laurent Lafitte, Anne Consigny, Charles Berling, Virginie Efira, Christian Berkel, Jonas Bloquet, Alice Isaaz sekä Judith Magre.

Ohjaaja Paul Verhoeven panosti kovasti elokuvan tekemiseen, sillä hän opetteli ranskaa ennen kuvauksia. Hänen mielestään ranskalaisen elokuvan teossa täytyy olla kokonaan ranskalainen kuvausryhmä, eikä hän onnistunut kommunikoimaan hyvin heidän kanssaan englanniksi.

Elle poistuu suoratoistopalvelusta 25.5.2022. Alla traileri.

YouTube video

Lähde: IMDb

Aiheeseen liittyvät jutut