Viiden tähden sarjakuvaklassikko kuvaa holokaustia hiirien ja kissojen kautta: ”Jo alkusivuilta havaitsee, että kyseessä on ainutkertainen klassikko”

Kirja sai viisi tähteä.

25.5.2024 20:30

Harva sarjakuva palkitaan Pulitzer-palkinnolla, mutta jo Mausin alkusivuilta havaitsee, että kyseessä on ainutkertainen klassikko. Art Spiegelman alkoi tehdä Mausia jo 1970-luvun alussa, mutta kirjan muodon sarja sai vasta vuonna 1986 ja 1991.

Maus on omaelämäkerrallinen tarina holokaustista. Spiegelman haastatteli omaa isäänsä, joka joutui kärsimään natsivallan vuoksi. Kertomus on mukaelma tekijän vanhempien raskaista kokemuksista. Sarjakuva on historiallisesti paikkansa pitävä, mutta ihmiset on muutettu kirjassa eläimiksi: hiiret ovat juutalaisia, kissat ovat natseja.

Piirrosjälki on kaunista ja uuden tarkistetun laitoksen painojälki laadukasta. Spiegelman onnistuu tuomaan mustavalkoiseen kertomukseen valoa ja varjoja. Tarina kulkee niin hyvin kuin arvata saattaa, onhan kyseessä aikansa suurimpia kirjallisia teoksia. Kirja kannattaa lukea, ihan vain jo yleissivistyksen vuoksi.

Jesse Raatikainen

★★★★★

Maus. Kirjoittanut Art Spiegelman. Suomentanut Jukka Snell. Kustantaja WSOY. 304 sivua.

Lisää luettavaa