Viime aikojen parhaita tv-sarjoja: Graafista väkivaltaa, mustaa huumoria ja psykologista draamaa

7.10.2014 09:41

Miamin poliisin verijälkianalyytikko Dexter Morgan (Michael C. Hall) viettää täydellistä kaksoiselämää. Työhönsä intohimoisesti suhtautuva Dexter on kollegoidensa arvostama labranörtti, jolla on läheinen suhde etsiväsiskoonsa Debraan (Jennifer Carpenter). Dexter on myös kylmäverinen sarjamurhaaja, joka ei kuitenkaan tapa viattomia. Dexter murhaa vain niitä, jotka sen ansaitsevat, eli toisia murhaajia. Toimintamallin ehti luoda Dexterin ja Debin kuollut poliisi-isä Harry (James Remar), jonka kanssa Dexter käy yhä keskusteluja.

Graafista väkivaltaa, pikimustaa huumoria ja syvää psykologista draamaa saumattomasti sekoittava Dexter on viime vuosikymmenen parhaita amerikkalaisia tv-sarjoja. Kuitenkin se, että Dexteriä pystyttiin luomaan peräti kahdeksan tuotantokautta, on pieni ihme. Tarinakonseptin ollessa näin radikaali, oli vain ajan kysymys, koska päähenkilö ajautuu uskottavuuden nimissä lopullisesti selkä seinää vasten.

Kiitos kuuluu ennen kaikkea lahjakkaalle ohjaajien (mm. John Dahl, Michael Cuesta) ja käsikirjoittajien tiimille sekä erinomaisille näyttelijöille, että sarja onnistui jatkumaan näinkin pitkälle. Kaksi viimeistä kautta ovat kuitenkin selvästi heikoimmat, mikä osoittaa tarinan kulkeneen höyryillä. Etenkin päätöskauden tietyt käänteet tuntuvat puoliväkisin kirjoitetuilta, sellaisilta, joilla vain pyritään saamaan koko paketti kunnialla kasaan ja eläkkeelle.

Lukuisat lisämateriaalit on siroteltu ympäri komeasti pakatun kokoelman levyjä. Mukana on muun muassa kommenttiraitoja, haastatteluja ja tiiviiksi leikattuja dokumenttikoosteita.

Tuomas Riskala

Sarja ★★★★
Ekstrat ★★★★

Dexter – The Complete Series. Yhdysvallat 2006-2013. Useita ohjaajia ja käsikirjoittajia. Pääosissa Michael C. Hall, Jennifer Carpenter, David Zayas, James Remar, C.S. Lee, Lauren Vélez. Ikäraja 16. Dvd & blu-ray.

Lisää luettavaa