Viron tunnetuimmasta sarjamurhaajasta tekeillä elokuva – Luvassa synkkä pahuuden kuvaus

Suomalainen tuotantoyhtiö Making Movies on hankkinut tuoreen romaanin oikeudet.

20.6.2022 10:52

Helsinkiläinen tuotantoyhtiö Making Movies Oy on hankkinut elokuvaoption Ville Hytösen keväällä ilmestyneeseen romaaniin Johannes-Andreas.

Tositapahtumiin perustuva romaani kertoo Neuvosto-Viron kuuluisimmasta sarjamurhaajasta ja tämän vaimosta.

Johannes-Andreas Hanni oli modernin ajan Viron ainoa tunnettu sarjamurhaaja. Hän kasvoi väkivaltaisessa baptistiperheessä ja eli Neuvostoliitossa koko elämänsä.

Hän tappoi ainakin kolme ihmistä ja lisäksi yritti tappaa kaksi, joista toinen oli hänen vaimonsa. Jäätyään kiinni vuonna 1982 Johannes-Andreas teki itsemurhan tutkintavankeudessa, ja hänen vaimonsa tuomittiin vankilaan kymmeneksi vuodeksi osallisuudesta miehensä rikoksiin.

Viron suurin kustantamo Tänapäev osti oikeudet Hytösen romaaniin jo ennen sen julkaisua. Nyt helsinkiläinen tuotantoyhtiö Making Movies on ostanut elokuvaoption Johannes-Andreaksen tarinaan.

Yhtiö on tuottanut muun muassa elokuvat Hevi reissu, Tyttö nimeltä Varpu ja Miekkailija sekä kymmeniä dokumenttielokuvia.

Johannes-Andreas saattaa olla ulkoisesti rikostarina, mutta se on myös tarina Neuvosto-Virosta Brezhnevin ajan synkeimpinä vuosina, sukupolvien yli kulkevasta manipulaatiosta ja naisesta, joka ymmärtää elävänsä narsistin kanssa, sanoo elokuvatuottaja Kaarle Aho.

– Tämän tarinan murhat ja väkivalta eivät meitä sinänsä kiinnosta, vaan se mikä niitä ympäröi: paradoksaalinen yhdistelmä alistavaa kommunismia ja tukahduttavaa uskonnollisuutta. Se, kuinka nainen alkaa pikkuhiljaa ymmärtää rakastamansa miehen todellisen luonteen samaan aikaan, kun tajuaa minkälaisessa maailmassa on kasvanut. Tarinassa on paljon enemmän kierrettä ja kerroksia kuin yksioikoisissa pahuuden kuvauksissa.

Mahdollisista näyttelijävalinnoista tai ohjaajasta ei vielä ole tietoa.

Ville Hytönen (s. 1982) on Virossa asuva kirjailija. Johannes-Andreas on hänen neljäs romaaninsa.

Lisää luettavaa