Vuoden 1981 klassikkojännärissä jäljitetään sarjamurhaajaa

Vuoden 1981 klassikko on ilmestynyt blu-rayna.

Richard Franklinin ohjaamassa jännitysklassikossa Roadgames – Kuolema kyydissä (1981) amerikkalainen rekkakuski (Stacy Keach) kuljettaa lihaa Etelä-Australiassa ja epäilee samalla reissulla kohdanneensa myös laajaa aluetta piinaavan sarjamurhaajan.

Suurimmilta osin ollaan keskellä ei-mitään muutaman tuhannen kilometrin matkalla, joten tylsyyden välttämiseksi hän ottaa kyytiin liftarin (Jamie Lee Curtis). Pian he päättävät yhdessä selvittää tappajan henkilöllisyyden, mutta vaarana on joutua myös itse epäiltyjen listalle.

Ammattimaisesta toteutuksesta – ja aikanaan Australian suurimmasta budjetista – huolimatta elokuva voisi olla juonellisesti varsin kliseistä kertakäyttötavaraa, mutta jo käsikirjoitusvaiheessa tekijöille oli selvää, että tämä olisi kunnianosoitus Alfred Hitchcockille.

Etenkin Takaikkuna on aivan ilmiselvä esikuva, ja ainakin yksi viittaus Hitchcockiin nähdään ruudullakin. Curtisin liftarihahmokin kreditoidaan vain nimellä Hitch.

Leffaa voisi myös pitää ikään kuin Takaikkunan ja Steven Spielbergin Kauhun kilometrien risteytyksenä.

Ne eivät olleet erityisen väkivaltaisia jännäreitä, eikä sitä ole myöskään Roadgames, jonka ainoa gorekohtaus lisättiin leffaan levittäjien painostuksesta.  

Tero Heikkinen

Tähdet ★★★★

YouTube video