Vuoden 1999 komedia sai uuden elämän lukuisina meemeinä – Hillittömän hauskaa katsottavaa vielä tänäkin päivänä

IMDb-arvosana 7,7.

24.2.2022 09:00

Beavisin ja Buttheadin ja Kukkulan kuninkaan luoja Mike Judge ohjasi ja käsikirjoitti mainion elokuvan Konttorirotat, joka ilmestyi vuonna 1999.

Tuolloin tietotekniikka-alalla pelättiin Y2K-ilmiötä, jolla tarkoitettiin vuoden 2000 mukanaan tuomia ohjelmointiongelmia. Tietokoneiden alkutaipaleella vuosiluvut oli tapana merkitä kahdella numerolla muistitilan säästämiseksi, eikä tiedetty millaisia bugeja ilmaantuu vuosituhannen vaihtuessa, kun mittari pyörähtää ympäri. Monet järjestelmät oli tämän takia rakennettava uusiksi.

Elokuvan keskushahmo Peter Gibbons (Ron Livingston) tekee työkseen rutiininomaisia Y2K-päivityksiä yrityksessä, jonka toimiala jää hieman epäselväksi. Peterillä on useita esimiehiä, jotka kaikki delegoivat hänelle samoja asioita.

Henkseleitä käyttävän ja Porschella ajavan Bill Lumberghin (Gary Cole) mikromanagerointi tuottaa jatkuvaa päänvaivaa. Tyyppi on sittemmin saanut uuden elämän lukuisissa meemeissä.

Samassa veneessä ovat David Hermanin esittämä perusnörtti, joka epäonnekseen on saanut kasteessa nimen Michael Bolton, sekä Samir (Ajay Naidu), jonka sukunimeä kukaan ei osaa lausua.

Kaikki kolme vihaavat työtään yhtä kiihkeästi.

Kun Peter osallistuu tyttöystävänsä pyynnöstä hypnoterapiaistuntoon, tapahtuu käänne. Samaan aikaan yrityksen ilmestyy konsultteja, jotka johdon mukaan ovat kehittämässä liiketoimintaa mutta tosiasiassa puuhaavat irtisanomisia. Peter ryhtyy ystäviensä kanssa suunnittelemaan kostoa.

Michael on kehitellyt ohjelman, jolla voi hakkeroida firman tililtä rahaa. Kuten elokuvassakin myönnetään, idea ei ole kovin tuore eikä omaperäinen. Lisäksi siitä jää melkein aina kiinni.

Kiinnostavana sivuhahmona on kafkamaiseen pyöritykseen joutuva Milton (Stephen Root). Itse asiassa Konttorirotat juontaa juurensa Judgen tekemiin Milton-animaatioihin, joita on esitetty Saturday Night Livessä.

Toisessa sivuroolissa nähdään Peterin uusi ihastus, tarjoilija Joanna (Jennifer Aniston).

Konttorirotat on visuaalisesti vaatimaton elokuva, joka olisi ehkä toiminut paremmin tv-sarjana. Nokkelan käsikirjoituksen ansiosta se nousee kuitenkin keskivertokomedian yläpuolelle.

Judge on saanut aikaan hillitöntä satiiria, jossa aamuruuhkat, tukkeutuneet faksit ja muut työelämän kirot saavat kyytiä. Nykysilmin se näyttää monin tavoin vanhentuneelta, mutta sen huumori on ajatonta.

Konttorirotat on katsottavissa Disney Plus -palvelussa.

Jussi Huhtala

Tähdet ★★★★

Lisää luettavaa