Whiplash-tähden nyrkkeilyelokuva on vaimea täystyrmäys

Vinny Pazienza (Miles Teller) on amerikkalaisen työväenluokan perheen nuori mies, jonka koko elämä on nyrkkeilyssä. Vinny joutuu auto-onnettomuuteen ja kuulee ettei voi enää nyrkkeillä mutta ylittää sitten kaikkien odotukset.

Bleed for This on hieno tositapahtumiin pohjautuva sankaritarina miehestä, joka todistaa voivansa nyrkkeillä kaiken kokemansa jälkeen. Ainut asia, joka hänet pitää hengissä toipumisaikanaan, on nyrkkeily. Vaikka tarina on mahtava, elokuva yksinkertaisesti sortuu siihen, että se yrittää miellyttää kaikkia.

Tuntematon ohjaaja Ben Younger on selvästi yrittänyt tehdä hienoa elokuvaa ja on harmi, että elokuva ei toiminut niin hyvin. Todella toivoin sitä. Tässä oli paljon potentiaalia ja positiivisia tekijöitä loistavaan urheiluelokuvaan, mutta lopuksi se ei ollutkaan kuin vain ”ihan jees”.

Elokuva on todella tyylikäs. Bleed for This on hienosti kuvattu ja leikattu elokuva, jossa ei tylsiä kohtauksia ole. Elokuva on viihdyttävä, paikoin hauska ja toisaalta myös koskettava tarina. Elokuva on onnistunut myös siinä, ettei sen draamapuoli mene sentimentaaliseksi vetistelyksi. Elokuvan tietyt ratkaisut ovat todella hienoja. Ensin laitetaan katsoja dramaattisiin tunteisiin musiikin ja hidastuksen avulla, ja sekunnissa se muuttuu normaaliksi urheiluohjelmaksi.

Elokuvan nyrkkeilykohtaukset ovat todella hienosti tehtyjä ja niissä voi aistia veren, hien ja yleisön kannustushuudot. Itselleni tositarina oli tuntematon ja oikeasti jännitin otteluissa päähenkilön puolesta. Myös tosielämän uutisklipit ja videopätkät tuovat elokuvaan uutta hyvää sisältöä.

Elokuvan soundtrack on myös onnistunut, ja etenkin muutamat kappaleet saavat itsellekin halun nyrkkeillä. Jotkut kappaleet eivät tosin sopineet kohtauksiinsa. Bleed for This myös tuntuu paikoitellen elokuvalta, jonka on tarkoitus vedota kaikkiin. Tämä osoittautuu kompastuskiveksi. Elokuva tuntui hajanaiselta kokonaisuudelta siksi, että siinä oli dramatiikkaa, nyrkkeilyä, rentoa meininkiä, kasinopelailua ja strippiklubikohtauksia. Elokuvaan on ympätty liikaa kaikkea mahdollista ollakseen sujuva pläjäys.

Whiplashistä tuttu Miles Teller elokuvan päähenkilönä näyttää kyllä olevansa lahjakas nuori kyky. Hän on muutenkin erinomainen valinta Vinnien rooliin, koska ulkonäkö ja puhetapa täsmäävät. Ciarán Hinds Pazienzan isäukkona on aluksi kuin mafiapomo konsanaan olemuksensa kanssa, mutta pehmenee loppua kohden tehden samalla hienon roolityön. Parhaimman ja muistettavimman roolityön tekee Aaron Eckhart Kevin Rooneyna, miehenä joka valmentaa Pazienzaa vaikka tämä niskat olivat murtuneet. Näyttelijätyöstä en löydä oikeastaan moitittavaa, ja se onkin elokuvan suurimpia vahvuuksia.

Bleed for This on elokuva johon itselläni oli erittäin neutraalit odotukset. Elokuva yllätti positiivisesti, mutta olisin halunnut pitää siitä vielä enemmän. Sen tarina on hieno, näyttelijät hyviä ja visuaalisestikin se on mahtavaa jälkeä. Se kuitenkin sortuu keskinkertaisuuteen ja ei jää vaikuttamaan millään tavalla. Se on lyhyesti sanottuna ihan hyvä elokuva. Bleed for This ei ollut kovaa iskevä oikea koukku, vaan vaimea täystyrmäys.

Ville Salonen

★★★

Bleed for This. Ohjaus Ben Younger. Pääosissa Miles Teller, Aaron Eckhart, Katey Sagal, Ciarán Hinds. Ensi-ilta 6.1.2017.

Kirjoittaja on Episodin TET-harjoittelija.