Yhdeksän elokuva-alan ammattilaista sai Red Carpet -tunnustuksen

Tunnustuksen saaneet ovat vieneet suomalaista elokuvaa ja elokuva-alaa eteenpäin.

25.8.2023 14:00

Kotimaisen elokuvan juhlaa vietetään Red Carpet Festarilla seitsemättä kertaa. Red Carpet Gaalassa Suomen Cannesissa Hyvinkäällä huomioitiin torstaina 24.8.2023 alan ammattilaisten osaamista ja saavutuksia. Red Carpet 2023 -tunnustuksia jaettiin yhteensä yhdeksän. Oma tie -tunnustuksen sai ohjaaja Auli Mantila, joka on nostanut esille naisten tarinoita. Juha Muje -tunnustus annettiin näyttelijäntyön lehtori Tiina Pirhoselle. Muita tunnustuksen saajia olivat muun muassa Juho Kuosmanen ja elokuvaaja Peter Flinckenberg.

Red Carpet Festari jakaa vuosittain tunnustuksia suomalaisen elokuvan tekijöille ja vaikuttajille. Tunnustukset jakaa Red Carpet Jury, johon kuuluvat tänä vuonna näyttelijät Pihla Viitala ja Karim Rapatti sekä elokuvaaja Matti Eerikäinen. Juryn puheenjohtajana toimii näyttelijä Linnea Leino.

­– Oli todella kiinnostavaa olla pohtimassa Red Carpet -tunnustusten saajia. Teimme jurynä pitkän listan tekijöistä, jotka mielestämme ansaitsivat tulla huomioiduiksi. Oli ihana kuulla juryn jäsenten perusteluita kunkin ehdokkaan kohdalla. Lopullisten valintojen tekeminen oli yllättävän vaikeaa, sanoo tämänvuotisen Red Carpet Juryn puheenjohtaja Linnea Leino.

Auli Mantila on elokuvaohjaajana, käsikirjoittajana, kirjailijana, tuottajana ja näyttelijänä ollut moniosaava muutoksentekijä, joka on raivannut tietä nostamalla naisten tarinoita esiin. Mantilan tunnetuimmat elokuvat Neitoperho (1997), Pelon maantiede (2000), sekä Ystäväni Henry (2004) nousivat heti ilmestyttyään suomalaisten elokuvien klassikoihin. Mantilan ohjaama ja käsikirjoittama tv-sarja Transport (2021) oli ehdolla pääkilpasarjassa arvostetulla kansainvälisellä Series Mania -tapahtumassa. Tv-sarja Hopeanuolet palkittiin Euroopan merkittävimmän radio- ja tv-ohjelmien Prix Europa -kilpailun parhaana tv-draamana Berliinissä vuonna 2008. Mantila sai myös Venla-palkinnon samaisesta sarjasta vuonna 2007.

Juha Muje -tunnustuksen saanut Tiina Pirhonen on suomalainen näyttelijä sekä näyttelijäntyön lehtori. Hän on ansioitunut urallaan niin teatterin kuin elokuvankin parissa, mutta Red Carpet Jury nosti erityisesti esiin hänen roolinsa lehtorina. Vuodesta 2004 Pirhonen on jakanut intohimoaan näyttelijäntyöhön opiskelijoilleen Teatterikorkeakoulussa.

Suomi maailmankartalle -tunnustuksen saanut Juho Kuosmanen on elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja, joka on viime vuosina nostanut merkittävällä tavalla suomalaisen elokuvan profiilia maailmalla. Kuosmanen on tuttu näky Cannesin elokuvajuhlilla, jossa hän voitti ensimmäisen palkintonsa vuonna 2010 elokuvallaan Taulukauppiaat Cinéfondation kilpasarjassa. Vuonna 2016 Suomessa palkittu ja ylistetty elokuva Hymyilevä mies voitti Cannesissa arvostetun Un Certain Regard -kilpasarjan. Palkinto on ensimmäinen, jonka suomalainen elokuva on tässä sarjassa koskaan saanut. Vuonna 2022 Hytti nro 6. sai jaetun Grand Prix -palkinnon.

Aura-tunnustuksen saaneen Peter Flinckenbergin elokuvaajan ura on vienyt hänet paikkaan, johon moni alan suomalainen osaaja voi vain haaveilla pääsevänsä: työskentelemään Yhdysvaltain elokuvateollisuuteen. Flinkenbergin läpimurto tapahtui Pirjo Honkasalon ohjaamassa elokuvassa Betoniyö, jonka kuvauksesta hänet palkittiin Yhdysvaltojen elokuvaajien yhdistyksen ASC:n jakamalla Spotlight-palkinnolla vuonna 2016. Voitto oli suomalaisittain ennennäkemätön ja historiallinen. Flinkenbergin uran seuraava vaihe käynnistyi, kun hän muutti perheineen Hollywoodiin.

Peter Flinkenberg on kuvannut kahdeksan pääosin yhdysvaltalaista, kansainvälistä elokuvaa sekä useita tv-sarjoja. Kotimaassa hänet oli jo aiemmin palkittu kahdella parhaan kuvauksen Jussi-palkinnolla. Paitsi että Peter on luonut omaa elokuvaajan uraansa Yhdysvalloissa ja maailmalla, tunnetaan hänet tuomariston perustelujen mukaan empaattisena ja muita auttavana kollegana.

Kohottaja-tunnustuksen saanut Jenni Aejmelaeus-Pyysing on suomalainen maskeeraussuunnittelija. Hän on työskennellyt muun muassa elokuvissa Sisu (2022), Laitapuolen hyökkääjä (2022) ja Tove (2020) sekä lukuisissa suomalaisissa sarjoissa.

Silmänkääntäjä-tunnustuksen saanut Kari Kankaanpää suunnitteli ensimmäisen pitkän elokuvan lavastuksen vuonna 2012 elokuvaan Hella W. Hän osoitti jo siinä erinomaisuutensa ja voitti työstään Jussi-palkinnon. Myöhemmin Kankaanpää on tehnyt töitä Suomen eturivin ohjaajien kanssa muun muassa elokuvissa Aurora ja Hytti nro 6. Hän voitti uransa toisen parhaan lavastussuunnittelun Jussi-palkinnon elokuvasta Hytti nro 6 vuonna 2022.

Valon tuoja-tunnustuksen saanut Kalle Penttilä on toiminut valaisijana ja valomiehenä tähän mennessä yli sadassa tuotannossa. Penttilä on tehnyt töitä niin ulkomailla kuin Suomessakin. Juryn perustelujen mukaan Penttilä tunnetaan loistavana ja muita kunnioittavana työntekijänä.

Red Carpet -tunnustuksen saanut Kino Tapiola on vuonna 1955 perustettu elokuvateatteri Espoon Tapiolassa. Tämä korttelikino on vuosien ajan pitänyt yllä laajaa elokuvakulttuuria. Valikoimassaan he nostavat esiin suurien elokuvien lisäksi myös indie-tuotantoja.

Elämäntyö-tunnustuksen sai Tazu Ovaska.  Juryn perustelujen mukaan kaikki elokuva-alalla työskentelevät tuntevat Tazu Ovaskan ja kaikki pitävät hänestä. Hän on mutkaton, rauhallinen ja kannustava sekä taitava elokuvavalaisija.

Red Carpet Festari on kotimaiselle elokuvalle omistettu elokuvafestivaali, joka järjestetään vuosittain Hyvinkäällä. Festivaali järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2017. Red Carpet Festarin ohjelma koostuu elokuvanäytöksistä, konserteista, yleisötapaamisista, keskustelutilaisuuksista ja kaupunkitapahtumista. Festivaalin perustaja ja taiteellinen johtaja on Antti Luusuaniemi.

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia