Yksi kaikkien aikojen toimintaelokuvista täyttää 30 vuotta – ohjaaja erikoishaastattelussa

6.10.2015 09:42

Kaikkien aikojen parhaisiin toimintaelokuviin kuuluva Commando sinetöi lopullisesti Arnold Schwarzeneggerin aseman maailman suurimpana actiontähtenä. 30-vuotisjuhlaansa viettävä klassikko loi kokonaan uuden toimintaelokuvan tyylilajin, joka jätti hyvästit realismille ja raivasi tilaa joka suhteessa kohtuuttomalle hyperkerronnalle. Ohjaaja Mark L. Lester muistelee uransa virstanpylvästä Episodin erikoishaastattelussa.

Teksti: Tuomas Riskala

Commando (1985) on ultimaalisen kasaritoiminnan buffet-kattaus, jonka äärellä genrefani saa suloisen ähkyn. Se on täynnä klassikkokohtauksia ja legendaarisia one-linereita, joita fanit lausuvat yhteen ääneen elokuvan tribuuttinäytöksissä.

Commando on lyhyesti sanottuna täyttä rautaa. Ja eräs viihdyttävimmistä koskaan tehdyistä elokuvista. Jos Commandon nautittavan överiyden voisi tiivistää yhteen minuuttiin, olisi se kohtaus, jossa Arnold Schwarzenegger maalaa itsensä sotamaalilla, pukee ylleen kaikki maailmassa keksityt aseet ja lähtee päättäväisesti taistelemaan yksin satoja vastapuolen sotilaita vastaan. Se on jakso, joka määritteli uusiksi maskuliinisen toimintaelokuvan ja siihen liittyvät fantasiat.

Commando on ehdoton suosikkini omista elokuvistani. Sen tekeminen oli pirun hauskaa, mutta en olisi silti uskonut kuinka valtava hitti siitä tulee. Saan jatkuvasti fanikirjeitä ja ihmiset tulevat kadulla juttelemaan. Yritän myös ehtiä aina paikalle faninäytöksiin, kun niitä järjestetään. Aivan viimeksi olin Austinissa Alamo Drafthouse -teatterissa, jossa pidimme pitkän kysymys ja vastaus -session leffan jälkeen. Commando elää täysin omaa elämäänsä, mistä olen erittäin ylpeä, Mark L. Lester toteaa sähköisen keskusteluyhteyden avulla.

Commandon juoni on yksinkertaisuudessaan nerokas. Schwarzenegger esittää entistä erikoisiskuryhmän komentajaa John Matrixia, joka viettää rauhallisia varhaiseläkepäiviä idyllisessä vuoristokodissa teini-ikäisen tyttärensä Jennyn (Alyssa Milano) kanssa. Joku on ryhtynyt kuitenkin listimään commandon entisiä alaisia, ja pian myös Matrixin kotiin isketään ja Jenny kidnapataan. Teon takana ovat pienen saarivaltion johtoon pyrkivä sotalordi Arius (Dan Hedaya) ja Matrixille kaunaa kantava palkkasoturi ja ex-kollega Bennett (Asfalttisoturin Vernon Wells), jotka painostavat sankaria tekemään likaisen työn puolestaan.

Lester lähestyi konseptia poptaiteena ja sovitti alle vuorokauden sisällä tapahtuvasta tarinasta elävän sarjakuvakirjan. Commando on tietoisesti yliampuva ja sovinnaisuuden rajat kaatava muskeliräiskintäfantasia, jota ei ole tarkoitus ottaa tosissaan. Ryppyotsaisessa Suomessa, jossa tosielämän väkivaltaa esiintyy päivittäin, tämä aikuisten satuelokuva kohtasi tietenkin yli äyräiden vyöryvää moraalista paheksuntaa.

commando_3

Rae Dawn Chong ja Arnold.

Jo Commandon synnyinhistoria tihkuu hedonistista eskapismia. Lester ja tuottaja Joel Silver tapasivat Playboy-kartanon bileissä. Miehet istuivat vierekkäin pyjamoissaan ja ryhtyivät keskustelemaan yhteistyöstä. Pian Lester huomasi olevansa sitoutunut ohjaamaan sen hetken kuumimman Hollywood-tähden seuraavan elokuvan.

– Joel sattui istahtamaan viereeni ja ryhdyimme juttelemaan. Olin juuri tehnyt siihen saakka menestyneimmät elokuvani Luokka 1984 ja Tulessa syntynyt, jotka hän tunsi hyvin. Joel sanoi, että hänellä olisi minulle täydellinen projekti ja pyysi tulemaan toimistolleen seuraavana päivänä. Menin ja hän pitchasi Commandon. Jätkällä ei ollut vielä edes käsikirjoitusta, mutta hän vakuutti ettei sitä tarvita. Perustelu kuului: ”Meillä on Schwarzenegger!” Lester nauraa.

Uskomatonta kyllä, Commandon pääosaa ei oltu alun perin tarkoitettu Schwarzeneggerin kaltaiselle fyysiselle ”yli-ihmiselle”, vaan normaalikroppaiselle Nick Noltelle. Nolte kuitenkin vetäytyi projektista, kun tarinaan pumpattiin yhä enemmän lihasta ja ruudinsavua.

Schwarzenegger oli jo valtava tähti ennen Commandoa kehonrakennusuransa sekä elokuvien Conan – barbaari (1982) ja Terminator – tuhoaja (1984) ansiosta. Silti hän ei ollut vielä näytellyt yhtä suoraviivaista räiskintähahmoa.

– Arnold oli täydellinen valinta, etenkin fyysisesti. Hänen ulkonäkönsä inspiroi minua kuvaamaan avausjakson varhaisen Leni Riefenstahl -propagandaleffan tyyliin. Otin lähikuvia hänen hauiksistaan, rintakehästään ja saappaistaan. Ja sitten keksin vielä laittaa hänet kantamaan olallaan valtavaa puunrunkoa. Idea oli saada näyttämään kuin metsän keskeltä ilmestyisi täydellinen, voittamaton ihminen, Lester muotoilee.

Commando on legendaarinen myös one-linereistaan, eli ironisista ja usein aika morbideistakin sutjautuksista, joita sankari laukoo yleensä tapettuaan pahiksen.

– Kasvoin varhaisten James Bond -leffojen parissa ja rakastin niiden one-linereita. Kun sitten tapasin Arnoldin ennen kuvauksia ja tajusin miten loistava huumorintaju hänellä on, ehdotin, että sijoittaisimme myös Commandoon samantapaista huulenheittoa. Kirjoitin itse niistä osan ja osan keksi käsikirjoittaja Steve de Souza. Ne toimivat helkkarin hyvin ja lähtivät elämään täysin omaa elämäänsä. Arnold teki niistä tavaramerkkinsä tuleviin toimintaelokuviin.

commando_tuomas_lester_timo

Commando-fanit Tuomas Riskala ja Timo Vuorensola ohjaaja Mark L. Lesterin kimpussa.

Commandosta tuli välitön hitti, jolle on kasvanut vuosikymmenten aikana hillitön kulttiseuranta. Elokuvalle omistettuja faniklubeja ja nettisaitteja on tusinoittain ja siihen viitataan jatkuvasti populaarikulttuurissa. Jopa Silverin suurin menestyselokuva Matrix (1999) lainasi nimensä suoraan Commandon päähenkilöltä.

Marraskuussa 69 täyttävä Lester on tehnyt elokuvia jo yli 40 vuotta. Vaikka ohjaajan kultakausi kulminoituikin Commandoon, on sen jälkeenkin syntynyt muutama genreklassikko, joista Lester voi olla ylpeä. Erityisen rakastettuja ovat muun muassa Dolph Lundgrenin tähdittämä buddy-toimintatykitys Showdown in Little Tokyo (1991) sekä Scott Glennin hallitsevalla pääosalla varustettu rujo kyttädraama S.I.S. – kuoleman partio (1993).

Nykyisin Lester jatkaa elokuvien ohjaamista ja tuottamista oman American World Pictures -yhtiönsä kautta. Suunnitelmissa on muun muassa uusintaversio ohjajan kulttiklassikosta Luokka 1984. Lester haluaisi tehdä myös Commandon uusiksi ja yritti ostaa sen oikeuksia jo muutama vuosi sitten.

– Olin palaamassa Cannesista ja satuin istumaan koneessa Fox Productionsin pääjehun vieressä. Sanoin haluavani ostaa häneltä Commandon oikeudet saman tien kahdella miljoonalla dollarilla. Kun hän kysyi miksi, kerroin sinisilmäisesti kuinka valtava kulttisuosio elokuvalla on. Kuinka netti on täynnä fanisaitteja, joiden jäsenet osaavat ulkoa kaikki elokuvan repliikit. Hän ohjeisti soittamaan toimistoonsa heti maanantaina, mutta en päässyt koskaan läpi. Samana päivänä Fox ilmoitti tekevänsä Commandosta oman uusintaversion!

Huhujen mukaan uusintaversion kimpussa touhuaa parhaillaan kovaotteisista poliisileffoista Street Kings (2008) ja Sabotage (2014) sekä tulevasta Suicide Squadista tuttu David Ayer, joka haluaisi tehdä siitä haudanvakavan. Lester ei ymmärrettävästi innostu ajatuksesta.

– Kun tein aikanaan Commandon, halusin siihen James Bond -fiilistä ja pilkettä silmäkulmaan. Lopulta siitä tuli yksi sen suosion perusteista. Mikäli siitä poistetaan kaikki huumori, jäljelle jää vain tylsä luotirymistely, jollaisia on kolmetoista tusinassa, Lester viimeistelee.

Lisää luettavaa