Yksi ylitse muiden kaikkien aikojen suosikkileffan äänestyksessä

Episodi ja Discshop ovat kesän ja alkusyksyn aikana järjestäneet äänestyksiä, joissa ensin valittiin suosituin elokuva kultakin vuosikymmeneltä 1920-luvulta tähän päivään. 1950-luvulla kärkipaikka jaettiin, joten lopputuloksena oli 11 nimikettä: Chaplinin poika (20-luku), Tuulen viemää (30-luku), Casablanca (40-luku), Kwai-joen silta ja Vertigo – Punainen kyynel (50-luku), Hyvät, pahat ja rumat (60-luku), Tähtien sota (70-luku), Blade Runner (80-luku), Terminator 2 – Tuomion päivä (90-luku), Yön ritari 2000-luvun ensimmäiseltä vuosikymmeneltä sekä Mad Max: Fury Road tältä vuosikymmeneltä.

Kovat nimikkeet laitettiin vielä kilpailemaan keskenään, kun niiden välillä järjestettiin vielä uusi äänestys. Näin saatiin kunkin vuosikymmenen suosikit jonkinlaiseen ”paremmuusjärjestykseen”.

Kaikkien aikojen suosikkielokuvaksi nousi ylivoimaisesti Tähtien sota. Sen ylivoimaisuutta kuvastaa hyvin se, että se voitti oman vuosikymmenensä kaappaamalla annetuista äänistä peräti 24,15 prosenttia. Vertailun vuoksi kaikkein tasaisimman kisan, eli 80-luvun äänestyksen voittanut Blade Runner sai äänistä 8,98 prosenttia. Mutta kun vuosikymmenten mestariteokset laitettiin vastakkain, nosti Tähtien sota äänisaaliinsa 24,25 prosenttiin! Se oli yksin omalla sataluvullaan seuraaviin nimikkeisiin verrattuna.

Vuosikymmenten välisessä kisassa toiseksi tuli Terminator 2 (17,17 prosenttia äänistä) ja pronssisijan vei länkkäri 60-luvulta, eli Hyvät, pahat ja rumat (16,57 %). Kärkikolmikon ulkopuolella järjestys oli:

4. Yön ritari
5. Blade Runner
6. Tuulen viemää
7. Chaplinin poika ja Mad Max
9. Casablanca
10. Kwai-joen silta
11. Vertigo – Punainen kyynel

 

Aiheeseen liittyvät jutut