Ylen vanhat tv-ohjelmat siirtyvät KAVIn tietokantaan – mukana suosittuja sarjoja

Yleisradio (Yle) ja KAVI (Kansallinen audiovisuaalinen instituutti) ovat sopineet yhteistyöstä, joka koskee Ylen vuosina 1957–2008 tuottamien tv-ohjelmien liittämistä KAVIn radio- ja tv-arkiston ylläpitämään Ritva-tietokantaan. Ritvassa on ennestään kotimaisilta tv-kanavilta tallennettua ohjelmavirtaa vuoden 2009 alusta lähtien.

KAVIn radio- ja televisioarkisto (RTVA) on perustettu huolehtimaan suomalaisen radio- ja tv-kulttuurin säilymisestä jälkipolville. Yhteistyö Ylen kanssa on merkittävä virstanpylväs tässä työssä. Marraskuuhun 2016 mennessä Ritvaan on liitetty jo n. 65 000 tv-ohjelmaa vuosilta 1957–1998. Monipuolinen kokoelma sisältää niin uutisia, urheilua, ajankohtaisohjelmia, musiikkia, viihdettä kuin draamaa – mukana mm. suositun Kotikatu -tv-sarjan toivotut varhaisjaksot vuosilta 1995–1998.

Ylen aineistoa siirretään Ritvaan sitä mukaa kuin sitä digitoidaan Ylessä. Aluksi siirretään tv-aineistoa, myöhemmin myös radio-ohjelmia.

Ohjelmat ovat katsottavissa ainoastaan Ritva-asiakaspisteissä Helsingissä (KAVI, Eduskunnan kirjasto, Kansalliskirjasto), Joensuussa (Itä-Suomen yliopiston kirjasto), Jyväskylässä (Jyväskylän yliopiston kirjasto), Kuopiossa (Itä-Suomen yliopiston kirjasto), Oulussa (Oulun yliopiston kirjasto), Tampereella (Tampereen yliopisto/Kansanperinteen arkisto) ja Turussa (Turun yliopiston kirjasto ja Åbo Akademin kirjasto).

Asiakaspisteiden tarkat yhteystiedot ja aukioloajat löytyvät KAVIn nettisivuilta.

Ylen vanhat ohjelmat ovat Ritvassa omana kokoelmanaan (Yle 1957–2008). Ohjelmatiedot sisältävät ohjelman nimen, kuvauksen ja keston. Ohjelmatiedoista löytyy myös tuotantoon liittyviä henkilöitä.

Toisin kuin vuoden 2009 jälkeisen aineiston kohdalla, Yle-ohjelmissa ei ole kanavatietoja eikä lähetyskellonaikoja. Tämän vuoksi myöskään Ritvan aikajanatoiminto ei ole Ylen vanhan aineiston osalta käytössä. Ohjelmat ovat kuitenkin kokoelmaa kuvaavalla ”Yle 1957–2008” -kanavalla, joten niitä voi selailla ohjelmaopas EPG -näkymässä päiväkohtaisesti. Ohjelmat on listattu aakkosjärjestykseen.

Hakua voi rajata eri kokoelmiin pikahaun Tarkenna hakua -toiminnosta, ohjelmahausta ja yhdistelmähausta. Haettavat kokoelmat ovat siis Tallennettu ohjelmavirta 2009 – ja Yle 1957–2008.Haun voi kohdistaa myös molempiin kokoelmiin.

Ritvan kalenteritoiminnon kautta lähetysaikaa voi rajata haluamaansa vuoteen ja päivään vuodesta 1957 lähtien. Ohjelmatietueiden pikkukuvat toimivat samaan tapaan kuin muuallakin järjestelmässä, sillä erolla, että kuvien alla oleva aikakoodi perustuu lähetysajan sijasta ohjelman kestoon. Muuten käytössä ovat kaikki samat toiminnot kuin muuallakin järjestelmässä.