CinemaCon-raportti osa 1: Guardians of the Galaxy vaikuttaa koomisemmalta kuin muut Marvel-leffat

28.3.2014 15:42

Vuosittain Caesars Palace -hotellikasinossa Las Vegasissa järjestettävä CinemaCon on maailman suurin ja merkittävin elokuvateatterialan tapahtuma, jonne saapuu elokuvateattereiden omistajia, rakennuttajia ja rahoittajia, elokuvateatteriteknologiayrityksiä, mainostajia ja muita alalla toimivia kaikkialta maailmasta.

Neljän päivän aikana pidetään seminaareja, tutustutaan alan uusimpiin tekniikoihin, kuten laserprojektoreihin ja 4D-elämyksen tarjoaviin innovaatioihin ja juhlitaan elokuvaa teatterielämyksenä.

Mutta ennen kaikkea Hollywoodin suurimmat elokuvastudiot Walt Disney, Universal, 20th Century Fox, Paramount ja Warner Brothers studiot esittelevät loppuvuoden elokuviaan usein tähtinäyttelijöiden avustuksella.

Joka päivä kaksi studiota pitää jopa pari tuntia kestävän esityksen Colosseum-teatterissa, joka on tavallisesti Celine Dionin esiintymispaikka. Studiopomot kiittävät yhteistyökumppaneitaan ja paukuttelevat henkseleitä kertoessaan edellisen vuoden tuloksesta. Jokainen studio tuntuu ylittäneen aina jonkun rajapyykin, vaikka uutiset studioiden kärsimistä tappioista ja henkilöstöleikkauksista ovat useammin otsikoissa. Siitä kielii myös tällä viikolla elokuvien esittelijöiksi tuotu tähtisikermä, joka oli Warner Brothers studioita mukaan lukien varsin suppea.

Esimerkiksi Disneyn hallituksen puheenjohtaja Alan Horn kertoi puheessaan, että viime vuoden kolme menestyneintä elokuvaa eli parhaan animaatioelokuvan Oscar-palkinnon saanut Frozen, Monsters University ja Iron Man 3 olivat Disneyn tuottamia. Hän kuitenkin joutui myöntämään, että viime vuonna CinemaConissa esitelty The Lone Ranger ei toiminut.

”Varis maistuu pahalta mutta on ravitseva hiukopala”, lohkaisi Horn itseironisesti. Hän viittasi sillä paitsi Johnny Deppin varispäähineeseen myös siihen, että variksen syöminen tarkoittaa englannissa oman virheen myöntämistä.

Tulevista elokuvista esiteltiin ensin Marvel-universumin supersankariseikkailu Guardians of the Galaxy. Vinhaa joukkoa johtaa CinemaConin Breakthrough Performer of the Year -palkinnon saanut Chris Pratt, joka esittää Peter Quillia/StarLordia. Hänen ja muiden kaksijalkaisten rinnalla pahiksia jahtaavat myös pesukarhu Rocket Raccoon ja Groot-puu. Seikkailu vaikutti muutaman kohtauksen perusteella sekoittavan enemmän komediaa ja toimintaa kuin muut Marvelin sarjakuviin perustuvat elokuvat. Animaatiopuolella Inside Out vaikuttaa erittäin lupaavalta. Sinä perustunteet kuten pelko, suru, ilo, inho ja viha taistelevat vallasta 10-vuotiaan Riley-tytön päässä. Psykologia ja mielikuvitus näyttävät pääsevän hilpeästi valloilleen tässä Up-elokuvasta vastanneen tiimin uutuudessa.

Esityksen lopuksi näytettiin tositapahtumiin perustuva urheiluelokuva Millon Dollar Arm. Jon Hamm esittää siinä varatonta mutta kekseliästä urheiluagenttia, joka lähtee etsimään uusia baseball-kykyjä Intiaan. Häntä ei häiritse, että Intiassa ei pelata baseballia vaan krikettiä. Hyväntuulinen ja lämminhenkinen elokuva on kenties tähdätty amerikkalaisyleisölle, mutta yksikään Disneyn elokuva ei ole saanut yhtä korkeita pisteitä testiyleisöltä kuin tämä sporttidraama.

Johanna Juntunen

Kirjoittaja on Episodin Hollywoodin-kirjeenvaihtaja.

Lisää luettavaa