Onko Netflix-diili kuoleman suudelma? Laatuelokuvien levitys murroksessa

Striimipalveluiden suosio on saanut aikaan myllerryksen amerikkalaisten elokuvantekijöiden keskuudessa. Hollywood-studiot haluavat nykyään sijoittaa rahaa vain ison budjetin elokuviin, joilla on myös isot tuotot.

28.8.2017 10:56

Wall Street Journalin mukaan isoista tekijöistä enää Universal-studion alamerkki Focus Features ja 20th Century Foxin sisaryritys Fox Searchlight ovat keskittyneet aikuisille suunnattuihin laatuelokuviin, mutta nekään eivät enää entiseen tapaan hanki lupaavalta näyttäviä valmiita tuotantoja katalogiinsa. Ennen ne ostivat lupaavia elokuvia indie-tekijöiltä valmiina ja hankkivat tuloja levittämällä niitä, mutta nyt se ei enää kannata.

Syynä on se, että striimipalvelut kuten Amazon ja Netflix ovat saaneet indie-elokuvien markkinoilla aikaan niin kovan hintakilpailun, että perinteiset leffayhtiöt ovat pudonneet kelkasta. Striimipalveluilla on valtavat budjetit, ja niillä on tarjota niin paljon rahaa, että ne saavat poimittua Sundancen kaltaisilta festivaaleilta parhaat indie-nimikkeet.

Asia ei koske pelkästään Hollywoodia vaan myös Eurooppaa ja pientä Suomeakin. Suomen Kuvalehden elokuvatoimittaja Kalle Kinnunen on siteerannut Varietyn artikkelia. Siinä Eurimages-tukirahaston Roberto Olla on huolestunut Netflixin toimista Euroopassa. Netflix on alkanut hankkia eurooppalaisten laatuelokuvien oikeuksia. Samoja, joita Ollan edustama Eurimages tukee merkittävästi.

Eurimages on Euroopan neuvoston perustama säätiö, joka tukee eurooppalaisten elokuvien tuotantoa ja levitystä. Sen päämäärä on saada elokuvia leviämään valkokankaalla teattereissa ja festivaaleilla. Netflixin idea taas on täysin päinvastainen.

Netflixin hankittua Eurimages-tukea saaneen elokuvan oikeudet se pääsee teatterilevitykseen vain päätuotantomaassaan, eikä sitä saa levittää festivaaleilla kuin rajoitetusti. Näin pidetään huoli, että sitä katsottaisiin mahdollisimman paljon Netflixistä striiminä.

Striimipalvelu ei kuitenkaan ole kaikille elokuville paras mahdollinen julkaisupaikka. Roberto Ollan mielestä Netflix-diili on indie-elokuvalle kuoleman suudelma. Elokuvaihmisten pelkona on, että laatuelokuvat hukkuvat Netflixin suureen massaan, vaikka ne periaatteessa tulevatkin helpommin löydettäväksi. Tämän takia kaikki elokuvantekijät eivät Netflixin avokätisille tarjouksille lämpene.

Kinnunen ottaa esimerkiksi kotimaisen Hymyilevän miehen. Cannesissa palkitun elokuvan ohjaaja Juho Kuosmanen ja tuottaja Jussi Rantamäki eivät hyväksyneet Netflixin tarjousta ja menettivät siinä todennäköisesti paljon rahaa. Elokuva sai silti laajaa kansainvälistä huomiota, ja sitä levitettiin siinä muodossa kuin tekijät halusivat.

Netflixin toimet voi nähdä elokuvakulttuuria köyhdyttävinä, jos festivaalien merkitys vähenee ja laatuelokuvien teatterilevitys supistuu. Asiassa on silti toinenkin puoli. Laatuelokuvien ystävät valittavat usein, että Netflixin tarjonta on suppeaa ja saatavilla olevatkin nimikkeet huonoja.

Kun Netflix hankkii valikoimaansa eurooppalaisia ja amerikkalaisia indie-tuotantoja, sen tarjonta paranee. Näin Netflixistä tulee monipuolisempi palvelu. Leffat vain pitää vain sieltä ensin löytää. En haluaisi nähdä striimipalvelua tässä asiassa pelkästään mörkönä. Toivotaan, että laadukkaat indieleffat saavat hyvän kodin tavalla tai toisella, oli se sitten striimipalvelu tai elokuvateatteri.

Jussi Huhtala

Tässä kolumnisarjassa tarkastellaan kotiteatterijulkaisuja ja striimipalveluja sekä niihin liittyviä ilmiöitä. Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @JussiHuhta1a

Sarjan edellinen kolumni:

Laittomasti leffoja lataavien piraattien loppu häämöttää – hakkeroinnista tulossa tarpeetonta

Lisää luettavaa